Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært hovedbestyrelsesmøde 6.-8. juni 2016.
På mødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende emner:
Finansloven for 2017
Forbundet forsøger at påvirke finansloven for 2017 på SKATs område, så der bliver indgået aftale om en investeringsplan for SKAT for de kommende år.
En investeringsplan, som kan sikre finansiering af de udfordringer, SKAT står over for – bl.a. i forbindelse med udvikling og modernisering af it-systemer – samt til ansættelse af flere til at løse opgaverne og herunder etablering af en professionsbacheloruddannelse i skat som rekrutteringsvej
Forbundet er i den forbindelse i kontakt med repræsentanter for et bredt udsnit af Folketingets partier.
Samtidig vil en investeringsplan for SKAT også være et tema ved forbundets event på årets Folkemøde på Bornholm.
Eventen, der har fået titlen ”SKAT på hovedet – Velfærden truet!” har skatteminister Karsten Lauritzen, FTF-formand Bente Sorgenfrey og forbundsformand Jørn Rise i panelet. Den afvikles i FTF-A´s telt lørdag den 18. juni 2016 mellem kl. 17.30 og 18.30.
Det vil være mulighed for at følge eventen live på FTF-A´s hjemmeside – nærmere information omkring det sender vi ud via et NYT fra DTS inden Folkemødet.
Hovedbestyrelsen besluttede også, at forbundets hjemmeside sparskatten.dk, som blev brugt i forbindelse med kampagnen på Folkemødet i 2013, skal ”revitaliseres” og ajourføres i forbindelse med forbundets forsøg på at præge debatten omkring finansloven for 2017. Der vil derfor komme en opdateret version af hjemmesiden efter sommerferien.
Tillægsforhandlinger
Årets forhandlingerne om tillæg er nu afsluttet i Kundeservice. I Økonomi og IT forhandles der pt., mens der i Indsats, Inddrivelse og HR og stab først forhandles senere på året.
Hovedbestyrelsen drøftede bl.a., hvordan forbundets tillidsrepræsentanter kan forberedes til tillægsforhandlingerne i 2017.
Arbejdstid
De nye aftaler om arbejdstid for fuldmægtige, fagkonsulenter, chefkonsulenter og specialkonsulenter er nu på plads. De nye aftaler er lagt på forbundets hjemmeside og kan findes her.
Der er også indgået en aftale om plustid. Desværre ønskede SKAT ikke at indgå en aftale om plustid for fagkonsulenter. Forbundet vil derfor holde særligt øje med administrationen af den nye arbejdstidsaftale for fagkonsulenter og på baggrund af dette overveje, om aftalen om plustid skal genovervejes.
Performance Management og PULS
Hovedbestyrelsen havde en drøftelse af Performance Management og PULS, som skal indføres i SKAT.
Hovedbestyrelsen understregede, at det er vigtigt, at niveauet for vurdering af kompetencer skal være ens i de forskellige enheder – ellers vil systemet ikke kunne anvendes efter hensigten.
Forbundet vil arbejde med forskellige modeller til at klæde medlemmer og tillidsrepræsentanterne på til opgaverne i forbindelse med PULS – bl.a. ved at sætte fokus på de ting, som medlemmerne skal være særligt opmærksomme i forbindelse med PULS.
Forbundets økonomi
Hovedbestyrelsen havde en foreløbig behandling af udkast til forbundets regnskab for 2015. Den endelige godkendelse af regnskabet sker på hovedbestyrelsesmødet i august.
Som besluttet på kongressen i 2014 skulle hovedbestyrelsen midt i kongresperioden 2015-2017 have en drøftelse af udviklingen i forbundets økonomi – herunder hvordan økonomien forventes at komme til at se ud i kongresperioden 2018-2020.
Hovedbestyrelsen havde på den baggrund en bred drøftelse af forbundets fremtidige muligheder.
Det er klart, at forbundets økonomi fremover er udfordret på grund af forventningerne om et faldende medlemstal, men på baggrund af de udarbejdede prognoser mener hovedbestyrelsen på nuværende tidspunkt, at det vil være realistisk at udarbejde et budget for den kommende kongresperiode, som tager udgangspunkt i et uændret aktivitetsniveau over for medlemmerne.
Kontingentregulering
Ifølge forbundets vedtægter reguleres kontingentet pr. 1. juni med samme procent som den gennemsnitlige lønudvikling på forbundets aftale- og overenskomstområde.
Kontingentet for ordinære medlemmer stiger derfor fra 402 kr. til 406 kr. pr. måned – og for ekstraordinære medlemmer fra 131 kr. til 133 kr. pr. måned.
Reguleringen sker i forbindelse med kontingentopkrævningen ultimo juni.
Hvad er der galt i SKAT – og hvilke løsninger er der på problemerne
På forbundets tillidsrepræsentantkonference i april 2016 var det et af temaerne, og på baggrund af de bidrag, der kom fra tillidsrepræsentanterne, arbejdede hovedbestyrelsen videre med ti problempunkter.
De ti punkter, hvor der på de enkelte områder kommer nogle konkrete løsningsforslag, vil blive præsenteret for SKAT på et møde i Hovedsamarbejdsudvalget efter endt behandling i hovedbestyrelsen.
Opdateringer i adfærdskodekset
SKAT har offentliggjort en ny version af adfærdskodekset på Intranettet uden 4. maj 2016.
På møde i SKATs Arbejdsmiljøudvalg (AMU) efterspurgte medarbejderrepræsentanterne en større synlighed over for medarbejderne omkring den nye udgave af adfærdskodekset. Til dette blev det fra SKATs side oplyst, at den er kommunikeret ud til alle ledere, som så har ansvar for at kommunikere videre til medarbejderne.
Dansk Told & Skatteforbund skal herudover opfordre medlemmerne til at gøre sig bekendt med indholdet i det nye adfærdskodeks, da det kan have store ansættelsesretlige konsekvenser, hvis man ikke kender til indholdet i adfærdskodekset og lever op til det.
Status på sagen om supplerende pension til tidligere kommunalt ansatte
Dansk Told & Skatteforbund og CO10 fører sag mod SKAT om størrelsen af indbetalingerne til den supplerende pension i PFA for tidligere kommunalt ansatte – se evt. nærmere i NYT fra DTS nr. 19/2015.
Omkring 290 tjenestemænd med kommunal baggrund, som er overført til statslig ansættelse i forbindelse med fusionen i 2005, har tilmeldt sig gruppesøgsmålet. Både nuværende og tidligere ansatte.
Status på sagen er, at parternes advokater er i den afsluttende proces i forhold til udveksling af synspunkter. I den forbindelse er det Dansk Told & Skatteforbunds opgave at ”kvalitetssikre” listen med de tilmeldte til gruppesøgemålet. Det vides endnu ikke, hvornår sagen vil blive berammet til i byretten, men et forsigtigt bud kunne være ultimo 2016.
Spørgsmål om sagen kan rettes til faglig sekretær Jan Nørner, jn@dts.dk.
Hent NYT fra DTS nr. 10/2016 i pdf-format her.