SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 15/2016

31. august 2016

Ekstraordinært hovedbestyrelsesmødet
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ekstraordinært møde tirsdag den 30. august 2016. Eneste punkt på dagsordenen var drøftelse af regeringens plan for ”Et nyt skattevæsen” og konsekvenserne for medlemmerne i SKAT.

Dansk Told & Skatteforbund hilser regeringens udspil velkommen. Med ”Et nyt skattevæsen” er der – for første gang siden etableringen af SKAT i 2005 – vist politisk vilje til at rette op på et nedslidt skattevæsen ved andet end blot kortsigtede lappeløsninger.

Forbundet kan da også med tilfredshed konstatere, at der synes at være bred konsensus omkring linjerne i udspillet hos den ”forståelseskreds” af politiske partier, som siden efteråret 2015 har bakket op bag regeringens forslag til genopretning af SKAT.

At nedbryde SKAT gennem besparelser og nedprioriteringer har været en proces over mere end ti år siden etableringen i 2005 – og at skabe grundlaget for ”Et nyt skattevæsen”, som kan genoprette borgernes og virksomhedernes tillid til skattevæsenet, genopbygge fagligheden og genskabe medarbejdernes motivation er ikke noget, der kan løses ved et trylleslag. Det vil betyde et stort arbejde og vil koste mange ressourcer.

Dansk Told & Skatteforbund anerkender, at regeringen med udspillet forsøger at tilvejebringe grundlaget for den genopbygning af det skattevæsen, som er af så afgørende betydning for det danske velfærdssamfund. Men på flere punkter tvivler forbundet på, at udspillet er tilstrækkeligt til at sikre det, der er nødvendigt for at opnå den effekt, som regeringen ønsker – kombineret med, at udspillet på en lang række områder er så lidt konkret, at det på nuværende tidspunkt rejser flere spørgsmål, end det giver svar.

Derfor har hovedbestyrelsen på baggrund af ”Et nyt skattevæsen” formuleret en række ”opmærksomhedspunkter” – punkter, som forbundets fokus særligt vil være rettet imod i den kommende tid.

Opmærksomhedspunkterne er her kort beskrevet.

Tidsplanen
Hvad er tidsplanen for opdeling af de nuværende SKAT i en række styrelser – hvornår sker hvad.

Det er også vigtigt, at der er en samtidighed i forbindelse med indplacering af medarbejdere og ledere i de forskellige styrelser, så der ikke opstår problemer med ”restgrupper”.

Forbundet opfodrer generelt SKAT til at udarbejde faktaark over de ting, der skal ske, som løbende kan ajorføres.

Geografisk lokalisering
Der må ske en hurtig afklaring af, hvor enhederne i skattevæsenet fremover skal lokaliseres.

Det skal også være muligt, at lokale enheder af de forskellige styrelser kan lokaliseres sammen.

Uansøgte forflyttelser skal undgås – bl.a. for at undgå tab af kompetencer.

Tilførsel af ressourcer
Det fremgår ikke klart af ”Et nyt skattevæsen”, hvor mange personaleressourcer, der skal tilføres på de enkelte områder – bl.a. fordi investeringerne opgives i totaltal, som indeholder både it-udgifter og mere personale.

Investeringerne må derfor splittes op, så det tydeligt fremgår, hvor mange årsværk planen disponerer til de enkelte områder.

Dansk Told & Skatteforbund tvivler også meget på, at tilførslen af 1.000 ekstra årsværk i forhold til i dag er tilstrækkeligt. En tilførsel på 2.000 årsværk i forhold til i dag – og dermed 3.000 i alt når man også indregner de besparelser, der rulles tilbage, ville være mere realistisk.

Især når det umiddelbart ikke ser ud til, at ”Et nyt skattevæsen” lægger op til en mærkbar styrkelse af de to helt centrale driftsområder Indsats og Kundeservice. En styrkelse på især kontrolområdet, som også har været efterlyst af revisorerne – og som Dansk Told & Skatteforbund fortsat vil argumentere overfor i forhold til de politiske beslutningstagere.

Samtidig virker det også til, at styrkelsen på toldområdet stort set udelukkende er investeringen i EUTK-systemet – ikke til en styrkelse af kontrolområdet.

Særligt på inddrivelsesområdet er det vigtigt, at der i forbindelse med den fremtidige tilrettelæggelse af arbejdet og disponering af ressourcerne på området tages højde for, at inddrivelsesmedarbejdere placeres rundt omkring i landet bl.a. for at kunne oparbejde lokalkendskab.

Opdeling i styrelser
Snitfladerne mellem de forskellige styrelser bør afklares hurtigst muligt – og det er vigtigt at få skabt klarhed over, hvad der skal ske på ”indbetalingsområdet”.

Det er meget vigtigt, at de nye styrelser også fremover kan samarbejde ubureaukratisk og effektivt – og hvis der er behov for lovændringer for at sikre samarbejdet på tværs af styrelserne, må politikerne understøtte det.

Det skal også være sådan, at medlemmerne, der søger ledige stillinger i andre styrelser under Skatteministeriet, behandles som interne ansøgere. Der må være vide rammer for skifte af job mellem de forskellige styrelser.

Kompetenceudvikling og rekruttering
SKATs ledelse har en forpligtigelse til at sikre, at medarbejderne har de kvalifikationer, der skal til for at arbejde i de nye styrelser. Hvis der er mangler, er det ledelsens pligt, at der sker kompetenceudvikling.

Det er helt afgørende, at den markante rekruttering, der skal ske til driftsområderne i de kommende år, primært sker af medarbejdere, som har – eller kompetenceudvikles – til en høj skattefaglighed.

It-investeringer
Det skal sikres, at de markante investeringer i nye it-systemer, der skal ske over de kommende år, løbende kan finansieres via bevillinger på finansloven. Eventuelle fordyrelser af it-systemer må ikke føre til besparelser på personaleområdet.

Involvering
Dansk Told & Skatteforbund vil hele tiden vurdere på graden af involveringen af forbundets tillidsrepræsentanter i det arbejde, der nu skal ske omkring udviklingen af det nye skattevæsen.

Der skal etableres et samarbejdsforum på tværs af styrelserne.

Hovedbestyrelsen forventer en høj grad af involvering – både centralt og i forbindelse med forberedelse og oprettelse af de enkelte styrelser.

Forbundets struktur
I forbindelse med opsplitningen af SKAT kan det blive nødvendigt med et større antal tillidsrepræsentanter end det, SKAT tidligere har accepteret, og forbundet forudsætter, at ledelsen er imødekommende overfor de behov, der måtte opstå.

Skatteministeriets nye struktur vil også få konsekvenser for forbundets struktur. Det forventes dog ikke, at der skal ske ændringer af forbundets vedtægter med en ny struktur før end på den ordinære kongres i oktober 2017.

Indtil da vil de nødvendige justeringer kunne ske efter beslutning i hovedbestyrelsen i henhold til den generelle bemyndigelse i vedtægterne, der er til hovedbestyrelsen i den slags situationer.

Giv input
Der vil skulle ske rigtig meget i SKAT i de kommende måneder, og Dansk Told & Skatteforbund vil bestræbe på løbende at informere medlemmerne så godt som muligt om forbundets arbejde og holdninger primært via NYT fra DTS.

Samtidig må medlemmerne meget gerne give input til forbundets tillidsrepræsentanter på alle niveauer, så medlemmernes holdninger kan indgå i arbejdet.


Besøg DTS på SKATs aktivitetsdag
Dansk Told & Skatteforbund deltager i SKATs aktivitetsdag på fredag med et telt.

Besøg forbundet i teltet mellem 10.00 og 13.00. Kom og få en snak med hovedbestyrelse og sekretariat – og deltag i lodtrækningen om et gratis ophold på en uge i en af ferieboligerne.

Det er også muligt at booke et ophold i en feriebolig med 25 % rabat mellem 10.00 og 13.00. Det gælder for alle medlemmer – er man ikke med på aktivitetsdagen, kan man booke via dts.bookhus.dk i samme tidsrum og få rabatten efterfølgende.

Møder man en repræsentant fra hovedbestyrelsen eller sekretariatet på idrætsdagen, er vi også klar til byde på lidt koldt at drikke.

Forbundets sekretariat er lukket fredag den 2. september.

Hent NYT fra DTS nr. 15/2016 i pdf-format her.
 

 
hjemme ill 08