SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 23/2016

22. november 2016
Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært møde mandag den 21. november 2016. På dagsordenen var bl.a. følgende emner:

Finanslov 2017
Hovedbestyrelsen drøftede den aftale om finanslov for 2017, der blev indgået mellem regeringen (Venstre), Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti den 18. november – og aftalen samme dag mellem de samme partier samt Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om ”Et nyt skattevæsen”

Med aftalerne er der skabt politisk flertal for, at arbejdet med etablering af det nye skattevæsen, som det var forudsat i regeringens investeringspakke fra august, nu for alvor kan gå i gang.

For Dansk Told & Skatteforbund er det især positivt, at aftalen om ”Et nyt skattevæsen” indeholder en enighed mellem partierne om, at der i forbindelse med den rekruttering, der skal ske af op mod 2.000 nye medarbejdere, skal være det efterspurgte udbud af uddannelser med et skattefagligt indhold – herunder f.eks. på professionsbachelorniveau.

Efter Dansk Told & Skatteforbunds opfattelse vil den eneste uddannelse, der matcher dette skattefaglige niveau være den nye professionsbacheloruddannelse i skat, som forbundet har foreslået oprettet – og som der nu arbejdes målrettet på at få etableret på Professionshøjskolen Metropol i samarbejde med SKAT og en række parter på det private arbejdsmarked.

Med hensyn til finansieringen af aftalen om ”Et nyt skattevæsen” kan det godt bekymre Dansk Told & Skatteforbund, at den fulde finansiering ikke er på plads på grund af bortfaldet af regeringens 2025-plan.

Der afsættes i alt 1.250 mio. kr. i 2017, 1.650 mio. kr. i 2018, 1.350 mio. kr. i 2019 og 750 mio. kr. i 2020 på finansloven for 2017. Det betyder, at der mangler finansiering af 1.700 mio. kr. i 2019 og 2020 for at kunne gennemføre planen i sin helhed.

Aftalepartierne er ganske vist enige om, at den manglende finansiering skal findes – og har desuden noteret sig, at der også efter 2020 vil være behov for at investere yderligere i et nyt skattevæsen.

Men den manglende finansiering kan skabe usikkerhed omkring processen med etablering af det nye skattevæsen, og Dansk Told & Skatteforbund skal derfor appellere til partierne, at der arbejdes på at skabe sikkerhed for den samlede finansiering – jo før jo bedre.

Selvom der med finanslovsaftalen investeres i skatteområdet, så vurderer Dansk Told & Skatteforbund umiddelbart, at de afsatte midler på finanslovens for 2017, 2018 og 2019 ikke er prangende, når det sammenholdes med det behov der er bl.a. til udvikling af nye it-systemer og etablering af nye styrelser – men at det nu bliver interessant at se, hvordan midlerne fordeles på de forskellige områder i planen.

Samtidig er det også fortsat Dansk Told & Skatteforbunds opfattelse, at investeringsplanen er meget uambitiøs, når det gælder ressourcer til genopretning af kontrolområdet i SKAT. Ganske vist indgår det i aftalen, at parterne vil drøfte mulige initiativer på momsområdet, men Dansk Told & Skatteforbund skal endnu en gang understrege, at det er helt afgørende, at der sker en generel styrkelse af ressourcer på kontrolområdet – både moms, skatter, afgifter og told. Ikke mindst den del af kontrollen, der er rettet mod de mindre og mellemstore virksomheder, hvor fejlene og modspillerandelen er størst.

Det er fortsat også uklart, hvordan SKAT skal forholde sig med de planlagte besparelser på bl.a. indsatsområdet, som – i hvert fald indtil nu – har været udgangspunktet. Om de fortsat skal gennemføres – eller om de er taget af bordet som en konsekvens af aftalen om etablering af ”Et nyt skattevæsen”. Forbundet må forudsætte det sidste, da det vil være helt uholdbart, at fortsætte de planlagte besparelser på indsatsområdet, hvis der skal være troværdighed omkring arbejdet med genopretningen af skatteområdet.

Etablering af ”Et nyt skattevæsen”
Hovedbestyrelsen havde en bred drøftelse af arbejdet med etablering af ”Et nyt skattevæsen”, som er forankret i Implementeringsorganisationen i departementet.

Der er endnu ikke offentliggjort ret meget konkret fra Implementeringsorganisationens side – og f.eks. tidsplanen for arbejdet ventes nu først klar til marts næste år.

Formændene for personaleorganisationerne i SKAT er indkaldt til et møde med afdelingschef Andreas Berggren fra departementet den 22. november 2016. På mødet vil Dansk Told & Skatteforbund bl.a. stille krav om, at der bliver oprettet et implementeringssamarbejdsudvalg, som kan sikres, at personalet inddrages i processen, som det er forudsat i de generelle aftaler for samarbejde på statens område.

Forbundet vil også fremsætte ønske om, at der indgås en tryghedsaftale i forbindelse med etablering af det nye skattevæsen.

Det har flere gange fra ledelsens side været fremme, at medarbejderne i forbindelse med etablering af det nye skattevæsen skal søge sine egne stillinger. Dette ville være i direkte modstrid med de procedurer, der normalt følges, når der sker ændringer på styrelses- og ministerieområder – f.eks. i forbindelse med regeringsskifte – eller som det var tilfældet ved etablering af Spillemyndigheden som selvstændig styrelse. Her er det praksis, at medarbejderne flytter med jobbet til den nye styrelse.

Forbundet vil tage emnet med på mødet med Andreas Berggren for at få rygterne om en ansøgningsprocedure endeligt manet til jorden.

Tillægsforhandlingerne
Hovedbestyrelsen havde en generel drøftelse af årets forhandlinger af tillæg til Ny Løn, som nu er ved at være gennemført i forretningsområderne. Der tegner sig et billede af, at resultatet ser nogenlunde fornuftigt ud på forbundets forhandlingsområde.

Med hensyn til tillægsforhandlingerne i 2017, så er puljestørrelserne endnu ikke meldt ud. Dansk Told & Skatteforbund må i den forbindelse fordre, at der skal flere penge i tillægspuljerne, hvis intentionerne med Ny Løn skal opfyldes.

Ændring af appendiks til forbundets vedtægter
Valgenhed Spillemyndigheden havde anmodet om at blive flyttet fra forbundets Kreds IV (Hovedstaden m.v.) til Kreds II (Syd) i forbindelse med Spillemyndighedens flytning til Odense pr. 1. december 2016. Dette ville være i overensstemmelse med de geografiske principper, der lå til grund for kredsopdelingen ved vedtagelse af de nuværende vedtægter i 2013, hvor ingen forudså, at regeringen ville beslutte, at Spillemyndigheden skulle flytte fra Hovedstadsområdet.

Selvom det formelt set strider mod kredsopdelingen i §5 i forbundets vedtægter, besluttede hovedbestyrelsen, at Spillemyndigheden gennem en ændring af appendiks til forbundets vedtægter flytter kredstilhørsforhold som ønsket.

Den formelle ændring i forbundets vedtægter vil skulle ske på kongressen i 2017.

Ændring i sammensætning af forbundets Toldudvalg
Hovedbestyrelsen besluttede, at Stine Palmelund, Middelfart, indtræder i forbundets Toldudvalg som nyt medlem.

Hovedbestyrelsens mødedatoer i 2017
Hovedbestyrelsen vedtog følgende mødeplan for hovedbestyrelsesmøderne i 2017:

19. januar
27. februar
22. marts
27. april
22. maj
12.-13. juni
22. august
14. september
23. oktober – med kongres 24. og 25. oktober
7. november
11.-12. december


Spørgeskema om SKATs kontrolindsats og midler til kontrollen
Dansk Told & Skatteforbund samarbejder med FSR – danske revisorer om et spørgeskema vedrørende kontrollen af virksomheder og SKATs rolle heri.

Spørgeskemaet, som Dansk Told & Skatteforbund opfordrer interesserede medlemmer til at udfylde som privatpersoner, henvender sig primært til medlemmer i Indsats, der arbejder med kontrol af virksomheder og selvstændigt erhvervsdrivende.

Ved at trykke på nedenstående link, vil du blive bedt om at indtaste din private mail, hvorefter et spørgeskema vil blive sendt til den indtastede mail adresse. Oplysningerne om din mailadresse vil ikke blive gemt.

https://www.defgo.net/surveys/dk/fsr/2016/step1.asp

Spørgeskemaundersøgelsen løber frem til den 30. november. Der er 7 spørgsmål i spørgeskemaet og det kan besvares på 4-5 min.

Hent NYT fra DTS nr. 23/2016 i pdf-format her.

 
hjemme ill 14