Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært møde tirsdag den 3. oktober 2006. På mødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende sager:
Repræsentantskabsmøde 2006
Hovedbestyrelsen drøftede forløbet af repræsentantskabsmødet den 30. og 31. oktober 2006. På mødet vil der bl.a. blive gennemført to workshops, som afvikles af henholdsvis forbundets skatteudvalg og arbejdsmiljøudvalg.
Materialet til repræsentantskabsmødet forventes udsendt til repræsentanterne efter den 12. oktober. Når det er udsendt, vil det også blive tilgængeligt her på hjemmesiden.
Finanslov 2007
Hovedbestyrelsen havde en debat om forslaget til finansloven for 2007 og konsekvenserne for SKAT.
Dansk Told & Skatteforbund fortsætter arbejdet med at gøre opmærksom på de ødelæggende konsekvenser en reduktion i personalet på 25% vil få for SKAT - herunder især overfor de politikere, der til sin tid skal vedtage finansloven.
Dansk Told & Skatteforbund finder det tankevækkende, at skatteminister Kristian Jensen kan lancere en kampagne mod sort arbejde og i den forbindelse uderstrege, at SKAT nu sætter ind med kontrol - og samtidig kan stå bag en fireårsaftale for SKATs ressourcer, som vil betyde en drastisk nedskæring af ressourcerne til netop kontrol. Det er ikke troværdigt - og hænger ganske enkelt ikke sammen.
Produktionen i SKAT
Hovedbestyrelsen havde en grundig drøftelse af de initiativer, der aktuelt er i gang rundt omkring i SKAT for at nå pointmålene på kontrolområdet for 2006.
Der skal bl.a. være tale om initiativer, hvor man vil “honorere” overarbejde for at nå flere sager med et kontant beløb.
Dansk Told & Skatteforbund må tage afstand fra, at spørgsmålet om honorering af ekstraarbejde for at nå pointmålene ikke centralt er forhandlet og aftalt med personaleorganisationerne. Der er reelt tale om resultatløn - fordeling af lønsum - hvor der er aftaleret.
Samtidig er Dansk Told & Skatteforbund meget betænkelig ved de arbejdsmiljømæssige konsekvenser det kan have at opfordre til overarbejde for at nå resultatmålene. I forvejen løbes der meget stærkt af medarbejderne i SKAT, og yderligere arbejdsbyrder kan blot føre til mere stress hos medarbejderne.
Tidligere har såvel skatteministeren som told- og skattedirektøren understreget, at der i lyset af fusionen ikke skulle fokuseres ensidigt på at nå målene her i 2006. Derfor må Dansk Told & Skatteforbund tage afstand fra de initiativer, der nu alligevel bringer entydig fokus på realisering af pointsmål - også fordi der er en række uheldige arbejdsmiljø- og aftalemæssige aspekter i den model, der er valgt.
Initiativerne for at nå pointsmål i 2006 er blot endnu et bevis på, at ressourcerne i SKAT til bl.a. kontrol allerede i dag er for få!
Løn - herunder overgangen til statslige aftaler og overenskomster
Hovedbestyrelsen havde en temadrøftelse omkring lønpolitikken i SKAT - herunder især det aktuelle spørgsmål om betingelserne for de tidligere kommunale medarbejderes overgang til de statslige lønaftaler og overenskomster.
Spørgsmålet er, hvordan indplaceringen skal ske for de tidligere kommunale medarbejdere - herunder om de “rent” skal overgå til de to statslige lønforløb (henholdsvis assistent- og fuldmægtigforløbet), eller om de tidligere kommunale medarbejdere, der har en løn, der svarer til aflønningen som specialkonsulent i staten, direkte skal overgå til specialkonsulentforløbet.
Der søges nu opnået enighed mellem forbundet og SKAT omkring dette spørgsmål på et møde, hvor også CO II vil deltage.
Omkring grænsedragningen mellem personaleorganisationerne i SKAT er der fortsat en række uafklarede spørgsmål. SKAT har ganske vist meddelt en holdning - på baggrund af et notat fra Personalestyrelsen - men på en række punkter er Dansk Told & Skatteforbund/CO II ikke enig i denne grænsedragning.
SKAT vil ved indplaceringen direkte grænsedrage overenskomstansatte skatterevisorer med en HA eller HD til AC. Dansk Told & Skatteforbund/CO II er af den opfattelse, at skatterevisoruddannelsen “er mere” end en HA eller HD, og disse derfor skal græsedrages til forbundets organisationsaftale for fuldmægtige m.v.
SKAT vil ved indplaceringen direkte grænsedrage overenskomstansatte med diplomuddannelsen i inkasso til HK. Dansk Told & Skatteforbund/CO II er af den opfattelse, at disse er omfattet af forbundets organisationsaftale for fuldmægtige m.v.
SKAT vil ved indplaceringen direkte grænsedrage assistenter, der er i gang med skatterevisoruddannelsen til HK så længe uddannelsen ikke er afsluttet. Dansk Told & Skatteforbund/CO II er klart af den opfattelse, at de pågældende er i gang med skatterevisoruddannelsen og derfor omfattet af forbundets organisationsaftale for fuldmægtige m.v. - en aftale de under alle omstændigheder overgår til, når uddannelsen er afsluttet.
SKAT vil ved indplaceringen direkte grænsedrage tjenestemænd med en kandidatuddannelse til AC. Dansk Told & Skatteforbund/CO II er af den opfattelse, at tjenestemænd uden for ledelsessystemet med en kandidatuddannelse er grænsedraget til forbundet/CO II.
Generelt er der på det statslige arbejdsmarked tradition for, at grænsedragningsspørgsmål afgøres af centralorganisationerne ved forhandling. CO II tager derfor også initiativ til at få afklaret disse grænsedragningsspørgsmål med de øvrige centralorganisationerne.
Indtil der foreligger en grænsedragningsaftale mellem centralorganisationerne skal Dansk Told & Skatteforbund derfor opfordre medlemmer, der evt. vil blive grænsedraget til en anden organisation til at forblive medlemmer af forbundet. Når grænsedragningsspørgsmålet er løst efter forhandling mellem centralorganisationerne, vil forbundet naturligvis respektere denne aftale.
Forflyttelser til Betalingscentret og kundecentrene
De mulige retssager som følge af uansøgte forflyttelser til Betalingscentret og til kundecentrene - ca. 80 i alt - er nu efter en grundig gennemgang i forbundets sekretariat overgivet til advokaten. Dette var bl.a. grundlag for et indslag i DR TV-Avisen den 1. oktober 2006.
Advokaten skal nu igennem sagerne, og det er endnu uvist, hvornår der bliver udtaget stævning.
Hovedbestyrelsen havde en drøftelse af tilbagegangsretten for de medarbejdere, der frivilligt søgte til Betalingscentret eller kundecentrene. Det er vurderingen, at det vil være relativt få ved Betalingscentret, der vil ønske at gå tilbage til skattecentret - mens der for kundecentrenes vedkommende forventes en noget større tilbagegangsret. Blandt andet fordi en række af medarbejderne ved kundecentrene ikke føler, at de har fået opfyldt de krav til arbejdsopgaver, de havde forud for forflyttelsen.
I lyset af det besluttede hovedbestyrelsen at igangsætte et arbejde, så Dansk Told & Skatteforbund kan komme med sit bud på, hvordan opgaveporteføljen ved kundecentrene kan redifineres og sammensættes, så medarbejderne opnår en større grad af tilfredshed.
Køb af hus i Ringkøbing
Forbundet har modtaget en salgsopstilling på et attraktivt byhus i Ringkøbing - i bykernen og tæt ved Betalingscentret. Under forudsætning af, at de nødvendige tilladelser til benyttelse af huset, som også skal indeholde en feriebolig for forbundets medlemmer, besluttede hovedbestyrelsen, at forbundet skal afgive bud på huset.
Bijob for medarbejdere i SKAT
Siden seneste hovedbestyrelsesmøde for 14 dage siden er der ikke sket udvikling i sagen, da der fortsat mangler en konkret afgørelse i sagen.
De juridiske aspekter i forskellige sager - herunder også muligheden for at rejse et erstatningskrav vedrørende de medlemmer, der har opgivet deres bijob - vurderes fortsat i sekretariatet i samarbejde med forbundets advokat i sagen.
Travlhed
Der er mange bolde i luften - og mange henvendelser til forbundets sekretariat.
Meget naturligt er der en række medlemmer, som efter etableringen af SKAT har en sag - f.eks. på baggrund af forflyttelser - der jævnligt kontakter sekretariatet for at høre, hvordan det går med sagen. Især sager, der kan ende med en retssag, har ofte en relativt lang behandlingstid - og det enkelte medlem kan derfor meget forståeligt være utålmodig for, “om der snart sker noget”.
Hovedbestyrelsen kan imidlertid forsikre, at alle sager er registreret og nok skal blive behandlet - og skal opfordre til, at henvendelser omkring stadet på en sag i størst muligt omfang sker pr. mail til sekretariatet i stedet for pr. telefon.
Årsrejseforsikringen, som DTS-Bank tilbyder medlemmer med MasterCard, er netop blevet udvidet til at dække rejser på op til 60 dage i stedet for 30 dage. På den måde håber DTS-Bank at kunne imødekomme, at flere rejser i hele verden og dermed oftere er af sted i mere end en måned ad gangen.
Forsikringen gælder altså i 60 dage, men vær opmærksom på, at hvis man bliver indlagt på et hospital, kan de max. få diæter i 30 dage. Diæterne er pt. 372,50 kr.
Læs mere om årsrejseforsikringen, gratis MasterCard og øvrige gode tilbud i DTS-Bank på forbundets hjemmeside under Medlemstilbud - DTS-Bank.
Hent dette NYT fra DTS i pdf-format her.