Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ekstraordinær hovedbestyrelsesmøde den 14. november 2008. På hovedbestyrelsesmødet drøftede hovedbestyrelsen finanslovsforligets konsekvenser for SKAT - men herudover også de punktet, som ikke nåede at blive behandlet på det ordinære hovedbestyrelsesmøde den 10. november.
Finanslovsforliget for 2009
Efter et møde torsdag den 13. november i SKATs Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) - og herefter et møde mellem direktionen og hovedbestyrelserne for personaleorganisationerne i SKAT - er det nu blevet klarlagt, at tryghedsaftalen i SKAT også gælder i 2009.
Det er dog stadig uklart, hvad formuleringen i finanslovsforliget betyder for SKATs lokaliteter - om det evt. kan betyde, at der bliver lukket lokaliteter. Told- og skattedirektør Ole Kjær blev spurgt indgående om dette på møderne - men han kunne ikke på nuværende tidspunkt give et svar på, hvad “løsne op for de personalemæssige og organisationsmæssige bindinger, som SKAT er underlagt” helt konkret vil betyde.
Det er aftalt i forbindelse med finanslovsforliget, at der i 1. halvår af 2009 skal forhandles med Finansministeriet om en ny fireårig budgetaftale for SKAT, som dækker perioden 2010-2013.
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse ønsker derfor nu med baggrund i forsikringen om, at tryghedsaftalen stadig gælder for 2009, at se fremad, og søge at påvirke de politiske beslutningstagere omkring ressourcesituationen i SKAT forud for de kommende forhandlinger om en ny budgetaftale.
Bijobsager
De sager, Dansk Told & Skatteforbund har indbragt for domstolene omkring medlemmernes ret til bijob, er nu berammet. De vil blive forhandlet i Østre Landsret den 12., 13. og 16. marts 2009.
Lederindplacering i forbindelse med SKATs nye struktur
Indplaceringen af fagcheferne i den nye struktur er nu ved at være på plads.
Forbundet vil dog fortsat have fokus på en række forhold - bl.a. det ledesmæssige indhold i de kommende direktør- og vicedirektørstillinger.
Næste skridt bliver indplacering af afdelingslederne. Hovedbestyrelsen pegede i den forbindelse på, at der rundt omkring er en række fungerende afdelingsledere, som har fungeret i en længere periode. For at kunne varetage de pågældendes interesser bedst muligt, opfordres de pågældende derfor til at sende en mail til faglig sekretær Jan Nørner i Sekretariatet, hvor de beskriver forholdene omkring deres nuværende funktion.
Løn
Hovedbestyrelsen drøftede en række lønmæssige forhold - bl.a. det aktuelle forhandlingsforløb omkring pulje 2 og den evaulering af SKATs lønpolitik, som skal ske.
Forbundet har fået en række henvendelser vedrørende udbetaling af de lønreguleringer, der blev aftalt pr. 1. oktober 2008 ved indgåelse af aftale- og overenskomstforliget i foråret.
SKAT har endnu ikke udbetalt disse lønreguleringer med henvisning til, at fornyelsen af forbundets aftale om Ny Løn samt Organisationsaftalen på Fuldmægtigområdet m.v. endnu ikke er underskrevet. Det er korrekt, da forbundets centralorganisation og CO II stadig er i forhandlinger med Personalestyrelsen om de endelige formuleringer af disse aftaler.
Forbundet håber, at disse forhandlinger snart kan afsluttes, så aftalerne kan underskrives - og medlemmerne kan få udbetalt deres lønreguleringer. Det er dog klart, at udbetalingerne vil foregå med tilbagevirkende kraft pr. 1. oktober 2008.
Seniorpolitik
Personaleorganisationerne og SKAT er i øjeblikket i gang med at forhandle en aftale om seniorordninger i SKAT.
Hovedbestyrelsen drøftede de foreløbige forhandlinger og gav mandat med forbundets ønsker omkring aftalen for seniorer i SKAT.
Grænsedragning m.v.
Spørgsmålet om indplacering af skatterevisorer med kommunal baggrund som specialkonsulenter - og ikke som fuldmægtige med tillagt rådighedstillæg - er under forberedelse af vor advokat.
Forbundet har rykket advokaten med hensyn til at få en snarlig afklaring på, hvorvidt denne sag bør rejses - og hvordan.
Arbejdsmiljøundersøgelsen
Arbejdsmiljøudvalget har på sit seneste møde drøftet SKATs projekt om forebyggelse af stress i organisationen.
Udvalget finder, at projektet er et rigtig godt udgangspunkt for, at der skabes et større fokus omkring stressforebyggelse og en større indsigt blandt alle medarbejdere og ledere i SKAT omkring stress og stressforebyggelse - såvel hos den enkelte som i organisationen.
Der er rundt om i landet uddannet en del stresskonsulenter, som skal være med til at fremme stressforebyggelsen og sætte fokus på stress lokalt. Det glæder arbejdsmiljøudvalget, at der er medarbejdere, som vil være med til at fremme en stressfri arbejdsplads ved at have fokus på deres kollegers velbefindende.
Det er dog vigtigt at slå fast, at stresskonsulenterne gerne skal fokusere på stressforebyggelse og kunne få øje på, hvor stressen opstår og hos hvem - men de er ikke uddannet til at behandle stress. De er derimod uddannet i at henvise videre til eksempelvis Personalerådgivningen og andre professionelle behandlere, når de ser et stressrelateret problem hos en kollega.
Projektet om stressforebyggelse har endvidere igangsat uddannelse af lederne i stressforebyggelse, og arbejdsmiljøudvalget ser frem til den positive effekt, dette tiltag vil få for medlemmernes arbejdsmiljø og for forståelsen af stress.
Disse tiltag, falder i god tråd med de konklusioner og forslag til tiltag, som forbundet fremlagde i arbejdsmiljørapporten fra efteråret 2007. Hent NYT fra DTS nr. 42/2008 i pdf-format her.