Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært møde den 15. og 16. december 2008. På mødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende emner:
SKATs struktur
Hovedbestyrelsen drøftede arbejdet med etableringen af SKATs nye struktur - herunder bl.a. den fremtidige struktur for samarbejdet mellem ledelsen og personaleorganisationerne i Hovedsamarbejdsudvalget og de regionale samarbejdsudvalg.
Der skal nu udarbejdes en ny fælles personalepolitik for SKAT til erstatning af de lokale personalepolitikker, der har været ved skatteregionerne.
Dansk Told & Skatteforbund deltager i den arbejdsgruppe, som skal udarbejde forslag til den nye personalepolitik.
Forbundets struktur
Hovedbestyrelsen havde modtaget nogle anmodninger fra grupper af medlemmer om at komme til at høre under en anden lokalafdeling, end den de, vil høre til efter forbundets nye struktur.
Hovedbestyrelsen besluttede på den baggrund, at medlemmerne ved toldekspeditionskontorerne i Padborg, Billund og Esbjerg fortsat kan høre under lokalafdelingen i Middelfart. Medlemmerne ved It-centrene i Haderslev, Aalborg og Høje-Taastrup kan fortsat høre direkte under Kreds VII (Hovedcentret og Statens It m.v.), og det samme kan medlemmerne ved Spillemyndigheden og Intern Revision.
Medlemmerne ved SAC i Roskilde vil sammen med medlemmerne ved ledelsessekretariatet i Midt- og Sydsjælland høre under lokalafdelingen i Roskilde.
Medlemmer, som fysisk er placeret i Østbanegade, men som organisatorisk hører under SKAT København (f.eks. store selskaber) vil høre under Kreds VI (København).
Medlemmerne vil nu pr. 1. januar 2009 blive placeret i lokalafdelinger og kredse på baggrund af deres geografiske tilhørsforhold i SKAT.
Der er nu udarbejdet “modelvedtægter” for lokalafdelinger og kredse, som vil blive sendt ud til forbundets tillidsrepræsentanter sammen med en “Køreplan for det lokale og regionale arbejde” frem til generalforsamlingerne i foråret 2009.
Løn
Hovedbestyrelsen drøftede arbejdet med udmønting af pulje to vedrørende de lokale tillægsmidler for 2008. Der er indkommet en lang række ansøgninger om at blive udnævnt til chefkonsulent, og aftalen skal nu forhandles centralt mellem SKAT og personaleorganisationerne.
SKAT kan på baggrund af bemærkninger fra Rigsrevisionen og Personalestyrelsen ikke fortsætte den nuværende model for honorering for intern undervisning i SKAT.
SKAT har derfor udarbejdet et udkast til aftale om fremtidig honorering for intern undervisning i SKAT. Udbetalingen vil fremover ske som engangstillæg til de interne undervisere, hvor ledelsen skønner, at der skal ske honorering.
For Dansk Told & Skatteforbund er det det vigtigste, at det sikres, at der fortsat er kvalitet i den interne undervisning i SKAT.
Seniorpolitik
SKAT og personaleorganisationerne er i gang med at forhandle en senioraftale på plads, som skal være med til at understøtte, at seniorerne bliver længere i SKAT.
Det forventes derfor, at der inden længe kan indgås en senioraftale, som længe har været efterspurgt blandt seniorerne.
Attraktiv arbejdsplads
Hovedbestyrelsen drøftede resultatet af målingen om SKAT som en attraktiv arbejdsplads.
Spørgsmålene i målingen har været rettet mod den nære daglig og samspillet med kollegerne og den nærmeste leder.
Spørgsmålene har ikke givet mulighed for at tilkendegive holdninger vedrørende hele SKAT, og undersøgelsen giver derfor ikke viden om, hvordan medarbejderne i SKAT ser på det forhold.
Dansk Told & Skatteforbund overvejer på den baggrund, om forbundet skal gentage den undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i SKAT, som forbundet gennemførte blandt medlemmerne i 2007. En gentagelse af undersøgelsen skal i givet fald ske for at skabe det bedst mulige grundlag for at se på hvilke områder, der bør sættes ind for gøre SKAT bredt set til en attraktiv arbejdsplads.
Udpegninger til Betalingscentret og Kundecentrene
Københavns Byret har afsagt dom i forbindelse med en sag, som HK anlagde omkring aldersdiskriminering i forbindelse med udpegningen af medarbejdere til Betalingscentret og Kundecentrene.
Forbundets sekretariat er i gang med at gennemgå de udpegninger, der skete blandt Dansk Told & Skatteforbunds medlemmer, for at se, om der er forhold, som er identiske med den situation, som dommen tager stilling til.
I samarbejde med forbundets advokat er forbundet samtidig ved at undersøge, om der på tjenestemandsområdet er juridisk grundlag for at anlægge en lignende sag, da lovgivningen kan være forskellig på tjenestemandsområdet i forhold til overenskomstområdet, som dommen tager stilling til.
Grænsedragning
Forbundet har i længere tid haft drøftelser med vores advokat omkring muligheden for at anlægge sager i forbindelse med den grænsedragning mellem personaleorganisationerne, som SKAT har foretaget i forbindelse med etableringen af SKAT og indplacering af medarbejdere med kommunal baggrund på de statslige aftaler.
Advokaten har nu fået en frist til 15. januar 2009 med at undersøge forholdene omkring indplacering af kommunale skatterevisorer som specialkonsulenter i stedet for som fuldmægtige med rådighedstillæg. Advokaten skal i samme forbindelse se på mulighederne for en sag på de områder, hvor Dansk Told & Skatteforbund har en paralleloverenkomst (specialkonsulent, chefkonsulent og afdelingsledere), hvor de pågældende ved indplaceringen ikke har fået mulighed for at vælge mellem Dansk Told & Skatteforbunds og HḰs overenskomst, men af SKAT er blevet indplaceret på HK-overenskomsten.
Der har også været et grænsedragningsspørgsmål omkring overenskomstansatte med Forvaltningshøjskolens diplomuddannelse i inkasso.
Dansk Told & Skatteforbund er i samråd med forbundets advokat samt vor centralorganisation CO II kommet til den konklusion, at diplomuddannelsen i inkasso ikke kan sidestilles med ToldSkat́s interne grunduddannelse for fuldmægtige, den kommunale skatterevisoruddannelse (SK II) eller den skattefaglige diplomuddannelse. Overenskomstansatte medarbejdere med inkassouddannelsen kan således ikke indplaceres i Dansk Told & Skatteforbunds organisationsaftale for fuldmægtige m.fl., og Dansk Told & Skatteforbund har således ikke aftaleretten for disse.
Mødeplan 2009
Hovedbestyrelsen besluttede følgende mødeplan for 2009:
Hovedbestyrelsesmøder
13. januar
3.-4. februar
10. marts
14. april
12. maj
16.-18. juni
11. august
8. september
6. oktober
20. oktober
10. november
30.november - 1. december
TR-konference
11.-12. marts
Repræsentantskabsmøde
21.-22. oktober Hent NYT fra DTS nr. 46/2008 i pdf-format her.