Implementering af ny struktur i SKAT
Med opslaget af 450 stillinger i SKAT i forbindelse med implementering af den nye struktur i SKAT er der lagt op til mange spekulationer blandt medlemmerne - hvilket er forståeligt, når det gælder ens fremtidige arbejde.
Man kan vel sige i udgangspunktet, at her har vi en klassiks situation i SKAT, hvor en udmelding fra Dansk Told & Skatteforbund er vanskelig - vanskelig, fordi en udmelding altid vil blive opfattet negativ, om den ses enten fra medlemmernes eller fra ledelsens side.
Men der skal ikke være tvivl om forbundets holdning til de mange interne omlægninger. Forbundet håber selvfølgelig på, at hele omstruktureringen giver positive muligheder for, at den store kabale kan gå op i en højere enhed, der betyder, at medlemmerne af Dansk Told & Skatteforbund ikke skal flytte fra sin bolig - eller bringes i en situation, hvor man tvinges til at søge sin afsked.
Ledelsens beslutning
Den fremtidige struktur i SKAT er besluttet af ledelsen og konfirmeret af skatteminister Kristian Jensen. Det betyder som bekendt, at der er tjenestesteder, som næsten nedlægges, og det betyder, at der er tjenestesteder, som skal omdisponeres fra en opgave til en anden - altså ganske store omlægninger.
Hovedsigtet er at gøre SKAT bedre i stand til at løse de pålagte opgaver - og det er så det, som er besluttet af ledelsen. Dog mangler der færdiggørelse af punktafgiftsområdet, hvor der skal ske en yderligere analyse.
Der har været nogen udveksling af synspunkter omkring denne beslutning og herunder om organisationernes involvering i dannelsen af grundlaget for beslutningen. Disse drøftelser blev afsluttet på det seneste møde i SKATs Hovedsamarbejdsudvalg (HSU), hvor der var enighed om, at der i fremtiden skal være fokus på, at der sker involvering i overensstemmelse med bestemmelserne i cirkulære om samarbejde.
Medlemmernes situation
Det er jo ikke fordi, at vi SKAT er ubekendt med omstruktureringer - ja, de sker næsten hyppigere end de kan bundfældes.
Den seneste omstrukturering er ingen undtagelse - og det giver selvfølgelig usikkerhed og utryghed, når man ud af opslag kan se ens arbejdsopgave forsvinde fra det nære miljø til fjerntliggende egne.
Hvad skal man så gøre?
Ja, der er opstillet en plan for, hvordan man i første led kan tilkendegive, om man vil med opgaven. Når man har gjort sig sine overvejelser, så kan man se på opslagene og se, om der er nogle stillinger, som er så interessante , at man ønsker at søge over på en anden opgave.
Når dette er opgjort, så må man formode, at kabalen ikke er gået op, og der vil så komme et udspil om, hvordan ledelsen vil binde de løse ender sammen - hvordan vil man besætte de åbne stillinger. Og det allermest interessante er, hvordan kan de løse ender bindes sammen, så man får en opgave, hvor man ikke skal flytte bolig, ligesom hensigten er i den tryghed, der er indbygget i personalepolitikken - der skal gøres mest muligt for at undgå, at man skal flytte bopæl.
Forbundets opgave og anbefalinger
Forbundet vil gøre alt for at forfølge en opfyldelse af den vedtagne personalepolitik - at der også gøres alt, før man bliver nødt til at træffe en beslutning om tvangsforflyttelse. Det er altafgørende for forbundet, at vi efterfølgende kan sætte tjekmærke ved processen.
Derfor er det vigtigt at give forbundet input om, hvordan processen så går - der bør være tid til at snakke med sin leder, sine kolleger og sin tillidsrepræsentant. Det er vigtigt ikke at brænde inde med spørgsmål - kontakt din tillidsrepræsentant eller kontakt forbundets sekretariat. Og kontakt forbundets sekretariat, hvis der er behov for en snak omkring de muligheder, som du ser - eller omkring forhold, som du frygter.
Flere medlemmer har allerede henvendt sig i relation til det vanskelige i at søge noget andet, når også man skal være med til at opfylde "sikker drift". Det opfattes sådan, at job kan være væk, når man kan frigives. Hvordan det skal tackles, er der endnu ikke noget svar på.
Forbundets hovedbestyrelse vil løbende drøfte sagen - næste gang sker på et ekstraordinært møde den 26. maj 2009.
Og forbundet vil formidle det input, der modtages fra medlemmerne, når det har generel interesse. Hent NYT fra DTS nr. 19/2009 i pdf-format her.