SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 27/2009

24. september 2009
SKATs insatsstrategi
Forbundsformand Jørn Rise er i Dagbladet Børsen den 23. september 2009 bl.a. blevet citeret for at sige: “... Medlemmerne føler, at der er mindre kontrol. Men ledelsen holder fast i indsatsstrategien.”.

Citatet kan forstås sådan, at Dansk Told & Skatteforbund generelt er modstander af SKATs indsatsstrategi. Dette er bestemt ikke tilfældet - og Jørn Rise understregede da også overfor Børsens journalist, at forbundet støtter op omkring indsatsstrategien. Dette er dog ikke kommet med i artiklen - og da Jørn Rise ikke fik mulighed for at godkende citatet, inden det blev trykt, er budskabet i artiklen blevet lidt amputeret.

Dansk Told & Skatteforbund støtter fuldt og helt SKATs indsatsstrategi - hvilket forbundet også tidligere har gjort opmærksom på i forskellige sammenhænge. Som Dansk Told & Skatteforbund ser det på baggrund af de meldinger, vi får fra medlemmerne, er det bare et problem, at SKAT i en del tilfælde ikke har de nødvendige ressourcer til at understøtte strategien med den kontrolindsats, som også er en væsentlig del af indsatsstrategien. Et synspunkt, der i øvrigt bliver understøttet af det eksempel omkring manglende kontrol af udlændinges indtægtsforhold, som artiklen i Børsen handler om.


Dom giver afdelingsleder ret til rådighedsløn
Retten i Sønderborg afsagde den 16. september 2009 dom i en sag, som var anlagt af Dansk Told & Skatteforbund mod SKAT på vegne af et medlem.

Forbundets advokat Peter Breum beskriver dommen således:

“Medlemmet af Dansk Told & Skatteforbund havde i en længere årrække alene været beskæftiget med skattespørgsmål. Han havde således erhvervet sig en betydelig viden indenfor dette område og havde målrettet sin efteruddannelse netop til behandlingen af skattespørgsmål. I forbindelse med fusionen af de statslige og kommunale skatte- og inddrivelsesmyndigheder blev han placeret som afdelingsleder i en ud af flere indsatsgrupper. Den indsatsgruppe, han var afdelingsleder for, blev senere lagt sammen med en anden indsatsgruppe, der fortsatte, og som led i sammenlægningen blev medlemmet overført fra at arbejde med skattesager til et toldekspeditionscenter, hvor han fremadrettet skulle tage sig af behandlingen af toldsager.

Retten lagde til grund, at sammenlægningen af medlemmets indsatsgruppe med en anden indsatsgruppe var at sidestille med en stillingsnedlæggelse i henhold til tjenestemandsloven, og lagde endvidere til grund, at der var stor faglig forskel på skatteområdet og toldområdet samt, at medlemme ikke havde nogen faglig viden indenfor toldområdet. Det blev endvidere lagt til grund, at medlemmet som afdelingsleder havde det faglige ansvar for afdelingen herunder ansvaret for planlægningen af medarbejdernes faglige udvikling, og en tilfredsstillende varetagelse af disse opgaver måtte kræve et vist fagligt niveau indenfor området. På den baggrund fandt retten ikke, at stillingen i toldområdet kunne anses for passende, og konkluderede derfor, at det pågældende medlem kunne forlange sig afskediget med rådighedsløn.”

Det er endnu ikke afklaret, om SKAT vil anke dommen. Ankefristen er en måned efter afsigelse af dommen.


Ekstraordinære medlemmer har ikke fradrag for kontingent
Dansk Told & Skatteforbund har gennem årene haft den praksis, at det kontingent, som ekstraordinære medlemmer betaler til forbundet, ikke bliver indberettet som et fagligt kontingent til SKAT.

Da flere ekstraordinære medlemmer imidlertid har rettet henvendelse til forbundet for at få denne praksis ændret, blev det i samråd med forbundets eksterne revisorer besluttet at anmode Skatterådet om et bindende svar omkring fradragsret for det ekstraordinære kontingent.

Skatterådet har nu behandlet anmodningen, og truffet den afgørelse, at der ikke er fradragsret for det ekstraordinære kontingent til Dansk Told & Skatteforbund, da forbundet ifølge vedtægterne ikke kan varetage de ekstraordinære medlemmers økonomiske interesser.

Forbundet fortsætter derfor sin praksis med ikke at indberette det ekstraordinære kontingent til SKAT.

Hent NYT fra DTS nr. 27/2009 i pdf-format her.