Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært hovedbestyrelsesmøde den 8. oktober 2012. På mødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende emner:
Tillægsforhandlinger 2012
Forberedelsen til de regionale tillægsforhandlinger her i 2012 er i fuld gang rundt omkring ved regionerne og i Koncerncentret.
Der har rundt omkring været drøftelser omkring størrelsen af tillæg. Det skyldes, at der har været udmeldinger fra direktionen omkring størrelsen af tillæg, som nogle direktører ikke har ønsket at fravige i forbindelse med de regionale aftaler.
Det er naturligvis direktionens ret – og omfattet af ledelsesretten – at melde ud til de regionale direktører, hvilke ønsker og retningslinjer de har omkring f.eks. tillægsstørrelser. Men det er lige så klart, at det er omfattet af aftaleretten, hvilke tillægsstørrelser, der kommer til at fremgå af den endelige aftale om tillæg i de enkelte regioner.
Ledelsen kan således ikke ensidigt gennemtvinge bestemte tillægsstørrelser, hvis ikke organisationerne ønsker at være med til at indgå en aftale, der omfatter disse tillægsstørrelser.
Den aktuelle status på forhandlingerne i de enkelte regioner viste da også, at der langt de fleste steder er en god og konstruktiv dialog mellem regionsdirektøren og tillidsrepræsentanterne omkring forhandlingerne.
Hovedbestyrelsen konstaterede dog endnu en gang, at det er et meget stort apparat at sætte i gang i forbindelse med forhandlingen om de relativt beskedne tillægspuljer, som direktionen har valgt at afsætte til forhandlingerne her i 2012.
Finanslov 2013
Hovedbestyrelsen drøftede og fastlagde forbundets strategi i forsøget på at påvirke politikerne i forbindelse med bevillingerne til Skatteministeriet på finansloven for 2013.
Dansk Told & Skatteforbund vil fortsat forfølge linjen med at påpege overfor politikerne, at en investering i flere ressourcer på Skatteministeriets område og især til indsatsopgaverne ikke er en udgift for staten men en rigtig god investering, der kan sikre flere indtægter til statskassen.
Den overordnede strategi for at forsøge at få afsat flere ressourcer til Skatteministeriet vil være et af temaerne på forbundets repræsentantskabsmøde den 23. og 24. oktober 2012.
Ny struktur i Skatteministeriet
Departementschef Jens Brøchner har nu fremlagt de overordnede linjer for den nye struktur i Skatteministeriet med genetablering af et departement og en styrelse i form af SKAT.
Der er senest sat personer på en række af de overordnede ledelsesposter i såvel departement som SKAT.
Endnu er der dog en lang række uafklarede punkter omkring den mere praktiske etablering af den nye struktur.
Det står allerede klart, at den nye struktur vil betyde en stor reduktion af antallet af ledere – især direktører – såvel centralt som ude i landet, hvor regionerne vil forsvinde.
For Dansk Told & Skatteforbund – og i særlig grad forbundets Chefkreds – er opgaven derfor i første omgang at varetage interesserne for de medlemmer i ledelsesorganisationen, som der ikke vil være plads til i den nye struktur – eller hvor den tilbudte plads er på et lavere niveau.
I første omgang er det de centrale direktører, der har været igennem denne proces, men den vil senere i første omgang også komme til at omfatte de øvrige skattedirektører og viceskattedirektører.
Departementschef Jens Brøchner deltager i forbundets repræsentantskabsmøde den 23. oktober 2012 med et oplæg omkring omstrukturering i Skatteministeriet.
Det kan allerede nu forudses, at den nye struktur i Skatteministeriet også vil få indflydelse på Dansk Told & Skatteforbunds tillidsrepræsentantstruktur. Hvad det konkret vil betyde er det dog alt for tidligt at give et bud på, da det bl.a. vil være afhængigt af, hvilke formelle samarbejdsfora, der bliver i den nye struktur.
Administration af flekstidsaftalen
Hovedbestyrelsen drøftede flere eksempler på, at medlemmer af deres nærmeste leder har fået påbud om, at det antal plustimer, de må have på fleksen, skal være mindre end de 74 timer, der nu er aftalt som et led i flekstidsaftalen i Skatteministeriet.
Et generelt lavere antal plustimer er ikke i overensstemmelse med den indgåede aftale, og Dansk Told & Skatteforbund vil derfor meget gerne have indsendt eksempler på det, så forbundet kan drøfte administrationen af flekstidsaftalen med Løn & Personalejura.
Det er allerede aftalt på opfordring fra HK med opbakning fra forbundet, at personaleorganisationerne bliver indkaldt til et evalueringsmøde omkring administration af flekstidsaftalen.
Arbejdstid
Hovedbestyrelsen har endnu engang drøftet arbejdstid – både i relation til medlemmer i kontinuerlig tjeneste og til øvrige medlemmer.
Når forbundet er klar med en gennemgang af arbejdstid, bliver det meldt ud til medlemmerne, hvordan forbundet ser reglerne omkring normtid, vagtplanlægning, overarbejde, mertid m.v.
Job og Kompetencematch
Der er fortsat medlemmer, som blev tilbudt en frivillig fratrædelse i forbindelse med Job og Kompetencematch, men som takkede nej, der endnu ikke har fået afklaret deres fremtidige situation.
Dansk Told & Skatteforbund har rejst spørgsmålet centralt, men har fået at vide, at det er regionalt, der skal ske en afklaring omkring de pågældende medlemmers fortsatte ansættelse i Skatteministeriet.
Bolden ligger derfor nu ved regionerne – og forbundet kan kun opfordre til, at der hurtigt findes en afklaring så de pågældende kan få fremtidige arbejdsopgaver, som matcher deres kompetencer.
Aftale- og overenskomstforhandlingerne
Forbundets krav til aftale- og overenskomstforhandlingerne i 2013 bliver nu bearbejdet i centralorganisationen CO10.
Centralorganisationens samlede krav til forhandlingerne bliver besluttet på et repræsentantskabsmøde i CO10 den 7. november 2012.
Hent NYT fra DTS nr. 30/2012 i pdf-format her.