SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 33/2012

8. november 2012

Krav til aftale- og overenskomstforhandlingerne 2013
Dansk Told & Skatteforbunds centralorganisation CO10 afholdt onsdag den 7. november 2012 repræsentantskabsmøde, hvor CO10´s krav til aftale- og overenskomstforhandlingerne i 2013 blev vedtaget.

CO10´s repræsentantskab besluttede, at der entydigt skal stilles krav om generelle procentuelle lønstigninger for at sikre reallønnen bedst muligt.

Der stilles også krav om, at reguleringsordningen – som er med til at sikrer en parallel lønudvikling mellem det private og det offentlige arbejdsmarked – bliver videreført.

Endelig er der nogle krav om ”forandring med tryghed” og videreførelse af Statens Center for Kompetenceudvikling.

CO10 har bevidst ønsket, at de specielle krav – som f.eks. er de krav, som Dansk Told & Skatteforbund konkret har på forbundets område – bliver begrænset for at kunne bruge mest muligt at den samlede ramme til generelle lønstigninger.

CO10 ønsker derfor heller ikke, at der bliver afsat midler til specielle krav – som f.eks. tillæg og reguleringer af basislønningerne.

Der er dog vedtaget nogle specielle krav på Dansk Told & Skatteforbunds område – men skal der gennemføres krav, som koster noget, vil finansieringen skulle ske på anden vis.

CO10´s formand Peter Ibsen understregede på repræsentantskabsmødet, at det er vigtigt, at forventningerne bliver afstemt forud for de kommende forhandlinger. Peter Ibsen forventede, at der heller ikke denne gang vil blive nogen stor ramme at forhandle om.

Kravene skal nu koordineres med de øvrige centralorganisationer i CFU, inden forhandlingerne kan gå i gang med Finansministeriet/Moderniseringsstyrelsen i begyndelsen af 2013.

Skattereformen og arbejdsgiverbetalt kapitalpensionsordning
Dansk Told & Skatteforbund har konstateret, at som følge af den nye skattereform, hvor reglerne for indbetaling til kapitalpension er ændret, har SKAT valgt at indkomstbeskatte det arbejdsgiverbetalte kapitalpensionsbidrag til PFA på forskudsopgørelsen 2013.

Forbundet har fået oplyst, at SKAT har valgt denne model som følge af, at der har været drøftelser med Brancheorganisationen for Forsikring og Pension, hvorefter SKAT er af den opfattelse, at de berørte medarbejdere/borgere vil vælge den nye ordning – alderspension, som er den ordning, der erstatter den nuværende kapitalpensionsordning. Som følge af de nye regler, er arbejdsgiverindbetalte pensionsbidrag til en alderspensionsordning skattepligtig som B-indkomst.

Dansk Told & Skatteforbunds sekretariat har været i kontakt med PFA, der har oplyst, at PFA ikke er enig i den model, som SKAT har valgt.

Hvad har PFA tænkt sig at gøre?
PFA har overfor Dansk Told & Skatteforbunds sekretariat oplyst, at PFA som følge af de nye regler om arbejdsgiverbetalt kapitalpensionsbidrag, helt automatisk fra og med 1. januar 2013, ændrer de hidtidige arbejdsgiverbetalte kapitalpensionsordninger til en ratepensionsordning, dog maksimalt op til den gældende grænse (aktuelt 50.000 kr. om året), og herefter det eventuelt overskydende beløb til en livsvarig pensionsordning (livrente).

PFA vil udsende brev til alle de berørte medlemmer om dette, således at man vil få mulighed for at kontakte PFA, såfremt man ønsker en anden fordeling af indbetalingerne på henholdsvis ratepension eller livrente. Dansk Told & Skatteforbund anbefaler, at man gør brug af dette tilbud.

I næste nummer af Dansk Told & Skat vil der være en artikel fra PFA, der nærmere beskriver skattereformens pensionsmæssige konsekvenser.

Hvad skal medlemmerne være opmærksomme på og eventuelt gøre?
Som før nævnt, vil PFA automatisk ændre den arbejdsgiverbetalte kapitalpensionsordning til en ratepension.

Her skal man være opmærksom på den maksimale grænse for indbetaling til ordningen på 50.000 kr., hvis man eventuelt også har en privat ratepensionsordning, som man indbetaler til. Grænsen omfatter både den arbejdsgiverbetalte og private ordning.

Det er sådan skattemæssigt, at arbejdsgiverindbetalte ordninger går før en eventuel privat ratepensionsordning, så hvis den samlede indbetaling overskrider grænsen på de 50.000 kr. skal man tage kontakte til den bank eller det pensionsselskab, hvortil man privat indbetaler.

I forhold til forskudsopgørelsen for 2013, skal man – alt efter hvilken løsning man vælger i forhold til den arbejdsgiverbetalte ordning i PFA – selv gå ind og ændre det tal, som SKAT har fortrykt i rubrik 19 (Gruppelivsforsikring, aldersforsikring, legater og bestemte personalegoder), som er det tal, der er udtryk for det pensionsbeløb, Skatteministeriet som arbejdsgiver indbetaler på kapitalpensionsordningen i PFA.

Adgang til ”Mit Gruppeliv”
Fra i dag kan man via FGs nye hjemmeside få adgang til Mit Gruppeliv, se www.fg.dk

Mit Gruppeliv giver de forsikrede adgang til ved brug af NemID at se og ændre deres begunstigelser.

Hent NYT fra DTS nr. 33/2012 i pdf-format her.