SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 8/2013

27. februar 2013

Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært møde den 25. og 26. februar. På mødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende sager:

Aftale- og overenskomstforhandlingerne 2013
De generelle forhandlinger er afsluttet, som det tidligere er informeret om i NYT fra DTS.

For tiden gennemføres der forhandlinger om de specielle krav på de enkelte ministerområder. Her forhandler Dansk Told & Skatteforbund sammen med CO 10 med Moderniseringsstyrelsen. Der er dog ikke afsat midler til de decentrale forhandlinger, så det er meget vanskeligt at få gennemført krav, som koster noget.

Hovedbestyrelsen kan først tage endelig stilling til det samlede resultat, når forhandlingerne om de specielle krav er afsluttet. Ved debatten i hovedbestyrelsen var det dog ikke just begejstring, der blev udtrykt for det resultat, som centralorganisationerne har forhandlet igennem centralt.

Når de samlede forhandlinger er afsluttet, vil det være op til de enkelte kredse at beslutte, om resultatet f.eks. sendes til urafstemning blandt kredsens medlemmer.

Det vil herefter være hovedbestyrelsen som tager stilling til, hvordan Dansk Told & Skatteforbunds repræsentanter skal stemme på det ekstraordinære repræsentantskabsmøde i CO 10, hvor resultatet skal behandles.

SKATs struktur
Lederindplaceringen i SKATs nye struktur er nu ved at være på plads. Der er dog stadig en uafklaret situation omkring nogle ledere, som ikke er indplaceret i den nye ledelsesorganisation.

Det forudses, at der i nogle sager kan blive nødvendigt at få en juridisk vurdering på, om den pågældende tjenestemand er blevet indplaceret i en passende stilling, eller der kan rejses en sag med krav om rådighedsløn.

Næste skridt er indplaceringen af medarbejderne i den nye struktur. Ved de samtaler, hvor medlemmer kan blive mødt med en kommende indplacering, som f.eks. betyder et nyt tjenestested eller nye arbejdsopgaver, opfordres medlemmerne til at tage en tillidsrepræsentant med til samtalen, hvis man selv føler, der er behov for det.

Forbundets sekretariat står naturligvis også til rådighed for medlemmerne med råd og vejledning i forbindelse med indplaceringen.

Hovedbestyrelsen havde en drøftelse af den opdeling af arbejdsopgaverne, som skal ske på inddrivelsesområdet. Forbundet vil gå nærmere ind i dette spørgsmål – også omkring de arbejdsmiljømæssige aspekter – og medlemmer, som har behov for f.eks. et medlemsmøde, hvor man kan drøfte forholdene, opfordres til at kontakte deres kreds.

Hovedbestyrelsen mener ikke, det kan være et system – EFI – som skal være afgørende for, om en foged f.eks. skal køre alene ud på en fogedforretning. Det skal være den enkelte fogeds vurdering og afgørelse i den konkrete sag – f.eks. hvis der er tale om en restant, som forventes at udvise truende adfærd eller der er andre risikomomenter forbundet med fogedsagen.

Forbundets tillidsrepræsentantstruktur
Hovedbestyrelsen havde en indledende drøftelse omkring, hvordan Dansk Told & Skatteforbunds struktur kan tilpasses, så den kommer til at matche den nye struktur i SKAT.

Hovedbestyrelsen igangsatte derfor en proces, hvor kredse, lokalafdelinger og medlemmer bliver inddraget i en idéfase for et forslag omkring en ny struktur i forbundet.

I den forbindelse besluttede hovedbestyrelsen, at der bliver afholdt en tillidsmandskonference i Vejle den 6.-7. maj i forbindelse med hovedbestyrelsesmødet i maj.

En ny tillidsrepræsentantstruktur vil kræve en ændring af forbundets vedtægter, og hovedbestyrelsen besluttede derfor, at der afholdes en ekstraordinær kongres i forbundet den 23. oktober 2013 i forlængelse af repræsentantskabsmødet den 22. oktober.

I næste nummer af Dansk Told & Skat vil der være en artikel som optakt til den kommende strukturdebat.

Kontorchef Anders R. Andersen fra HR og stab deltog som gæst ved hovedbestyrelsesmødet, hvor han redegjorde nærmere for ledelsens ønsker til en ny samarbejds- og tillidsrepræsentantstruktur. SKATs ledelse lægger bl.a. afgørende vægt på, at det samlede antal tillidsrepræsentanter bliver reduceret – og at tillidsrepræsentantstrukturen matcher SKATs struktur.

Hovedbestyrelsen har ikke taget stilling til spørgsmålet om antallet af tillidsrepræsentanter i Dansk Told & Skatteforbund, men det vil komme til at indgå i arbejdet med en ny tillidsrepræsentantstruktur. For hovedbestyrelsen er nærhedsprincippet – hvor der er adgang til en tillidsrepræsentant tæt ved det enkelte medlem – dog fortsat det afgørende princip.

Nærhedsprincippet har tidligere vist sig meget værdifuldt – bl.a. når medlemmerne har haft behov for bistand i forbindelse med afskedigelses- eller forflyttelsesrunder.

For at der er en entydig tillidsrepræsentant, som direktørerne i SKAT kan henvende sig til vedrørende forhold på deres område, besluttede hovedbestyrelsen at udpegede følgende ”fællestillidsrepræsentanter” på områderne indtil en ny forbundsstruktur er på plads:

Kundeservice: Svend Erik Mikkelsen
Indsats: Jan Magnusson
Inddrivelse: Lene Höilund Jensen
Øvrige områder: Jens Norlund

Departementet og Spillemyndigheden er nu organisatorisk skilt ud fra SKAT. Linda Severinsen er derfor udpeget som tillidsrepræsentant for medlemmerne i Departementet, herunder Intern Revision, mens Hanne Refsgaard er udpeget som tillidsrepræsentant for medlemmerne i Spillemyndigheden.

Udpegningerne har virkning til den ny forbundsstruktur er på plads.

Hovedbestyrelsen besluttede også, at der ikke skal vælges koordinatorer på generalforsamlingerne/repræsentantskabsmøderne i kredsene her i foråret som konsekvens af, at de regionale og landsdækkende enheder ikke eksisterer under samme form efter 1. april 2013.

Hovedbestyrelsen vil senere, når medarbejderindplacering er på plads, udpege tillidsrepræsentanter, som underdirektørerne kan forhandle med om spørgsmål i deres afdeling.
 

Skattenedslag for seniorer
Dansk Told & Skatteforbunds sekretariat har på det seneste modtaget en del henvendelser vedrørende de skattemæssige regler for skattenedslag for seniorer. Reglerne retter sig mod 64-årige medarbejdere i arbejde, der har arbejdet fuld tid, siden de var 60 år. Hensigten er at give den enkelte større økonomisk tilskyndelse til at blive længere på arbejdsmarkedet, ved at kunne opnå et skattenedslag på op til 100.000 kr.

Som en serviceoplysning kan sekretariatet oplyse, at der på SKATs Intranet er en miniportal, der beskriver regler mv. for, hvem der kan blive omfattet af regler om skattenedslag og hvad skattenedslaget i så fald udgør. Du kan læse mere på SKATs Intranet under ”Miniportaler”, ”Kundebetjening” og ”Seniornedslag” - eller i din egen skattemappe, hvis du er omfattet af ordningen.

Har du spørgsmål m.v., er du selvfølgelig velkommen til at kontakte Dansk Told & Skatteforbunds sekretariat.

Hent NYT fra DTS nr. 8/2013 i pdf-format her.