Arbejdstid i SKAT
Der har nu igennem længere tid i SKAT været forhandlinger omkring arbejdstid, hvor ledelsens udspil har været, at man ønsker flere timer for samme lønsum.
Som det er bekendt er det startet med ændringerne vedrørende 1. maj, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag.
Herudover har man fra ledelsens side meddelt, at man vil spare 50% på bevilget frihed (BV) ved at indskærpe brugen af BV, hvorved der vil være fokus på, hvad lederen indrømmer af BV.
Sideløbende med det har flex-ordningen været i spil. Allerede fra start stod det klart, at ledelsen ønskede chef-, specialist- og fagkonsulentområdet ud af flex-ordningen.
Hovedbestyrelsen har derfor løbende drøftet situationen, og forbundsformanden er løbende blevet udstyret med forhandlingsmandater - alt efter stadet på sagen. Et gennemgående tema i hovedbestyrelsens behandling af flex-ordningen har været at holde fast i en flex-ordning for alle grupperinger.
På hovedbestyrelsesmødet den 16. september blev forbundsformanden udstyret med et mandat om at færdiggøre forhandlingerne omkring arbejdstid i relation til en flex-ordning.
Der var tale om, at det var et snævert flertal i hovedbestyrelsen, som ønskede forhandlinger, som kunne munde ud i en bevarelse af flex-ordningen for flest mulige af forbundets medlemmer, idet ledelsen – som anført ovenfor – allerede havde meddelt, at man ikke ønskede en fortsættelse af flex-ordningen for chef-, special- og fagkonsulenter.
Det betyder følgende:
Assistenter
Det er aftalt, at flex-ordningen fortsætter for forbundets cirka 1.000 assistenter.
Fuldmægtige
For forbundets 550 fuldmægtige er situationen den, at man fortsætter med flex-ordningen, men at arbejdstiden opgøres månedlig, hvorefter 50% går til flex og 50% går til rådighedstillægsaftalens forpligtelse. Det er klart, at såfremt man inden for et kvartal når 20 timer på rådighedsforpligtelsen, så går 100% af tiden herefter til flex-ordningen.
Der vil for fuldmægtigene være en evaluering efter et halvt år, hvorefter ledelsen vil vurdere, om man får leveret timer i henhold til den forpligtelse, som er indeholdt i fuldmægtigenes rådighedsordning, og som betyder, at man skal erlægge indtil 20 timer i kvartalet. Det kan oplyses, at SKAT i sine beregninger har opgjort besparelsen til at være 50% af værdien.
Chef-, special- og fagkonsulenter
For forbundets 1.700 chef-, special- og fagkonsulenter, der udtræder af flex-ordningen, vil der blive indgået en aftale om en frivillig atn-ordning. Det betyder, at man kan vælge at forlænge den ugentlige arbejdstid med en time, hvorved man på årsbasis kan få 6 feriedage.
Herudover vil der skulle laves en administration på de forskellige områder, og der er enighed om, at den skal tages størst mulig hensyn til fleksibiliteten for den enkelte.
Det er klart, at forbundets har videregivet alle de mange tilkendegivelser fra medlemmerne, tillidsrepræsentanter og hovedbestyrelsen om, at man ikke forstår ledelsens holdning til at afskaffe flex-ordningen i sin nuværende form, idet vi anser netop flex-ordningen for at rumme kimen til fleksibilitiet både for medarbejderne og for SKAT.
Men ledelsen har holdt fast i, at man ønsker mere arbejde for samme lønsum, og man har altså valgt denne vej til at opnå det.
For så vidt angår chef-, special- og fagkonsulenter har det været uforståeligt, at man vil udtage forbundets chef-, special- og fagkonsulenter af flex-ordningen, idet netop forbundets medlemmer inden for gruppen har højeste arbejdstid.
Dansk Told & Skatteforbund skal derfor opfordre denne gruppe til at sørge for, at man holder en gennemsnit arbejdsuge på 37 timer (38 timer inklusiv en atn-ordning) pr. måned.
Hvorvidt SKAT vil betvivle, at forbundets medlemmer inden for chef-, special- og fagkonsulentområdet har højeste arbejdstid, det ved vi ikke, men i givet fald vil Dansk Told & Skatteforbund køre en sag i Arbejdsretten.
Forbundet vil vende tilbage med yderligere information, når der foreligger information fra de forhandlinger, der skal være omkring administrationen af aftalen.
Hent NYT fra DTS nr. 35/2013 i pdf-format her.