Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært hovedbestyrelsesmøde mandag den 12. maj 2014. På mødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende emner:
SKATs fremtidige lokalisering
Der er fortsat ikke noget nyt omkring, hvornår der kommer en offentliggørelse af udspillet omkring SKATs fremtidige lokalisering.
Planerne ligger fortsat hos politikerne.
Dansk Told & Skatteforbund er fortsat af den opfattelse, at SKAT skal være lokaliseret bredt i landet. Nedskæringerne i personalet betyder naturligvis, at det er relevant at se på udgifterne til husleje, men mange steder kan det ske ved reduktioner i de nuværende lejemål – og ellers kunne alternativet være at finde nye, mindre lejemål i de byer, hvor SKAT er til stede i dag.
Tillægsforhandlingerne 2014
Hovedbestyrelsen drøftede forbundets ønsker og krav i forbindelse med de kommende forhandlinger om tillæg.
Personaleorganisationerne er blevet bedt om at give tilbagemelding til SKAT omkring forskellige emner i forbindelse med tillægsforhandlingerne.
Herefter er det tanken, at SKAT vil komme med et konkret udspil, før der kan indledes egentlige forhandlinger med SKAT omkring tillægsforhandlingerne i 2014.
Arbejdstid
Hovedbestyrelsen samlede op på status på de forskellige elementer i forbindelse med aftaler og administration på arbejdstidsområdet.
Der har igen været forhandlinger med HR i SKAT om arbejdstid for medlemmer i kontinuerlig tjeneste, hvor HR fremlagde et nyt udkast til en lokal aftale med DTS og HK SKAT om en normperiode på tre måneder for medarbejdere i kontinuerlig tjeneste.
Dansk Told & Skatteforbund har ikke kunnet indgå en aftale for medlemmerne i kontinuerlig tjeneste, der fraviger månedsnormen med henvisning til, at forbundets centralorganisation har anmodet medlemsorganisationerne om ikke at indgå lokale aftaler, som fraviger månedsnormen, forud for aftale- og overenskomstforhandlingerne i 2015.
Forbundsformand Jørn Rise har i det seneste nummer af Dansk Told & Skat skrevet en artikkel, der mere generelt beskriver forbundets overvejelser og politik i forbindelse med administrationen af aftalerne på arbejdstidsområdet.
Personalepolitik i SKAT
Der igangsættes nu et arbejde med personalepolitikken i SKAT. Der nedsættes en arbejdsgruppe, som afholder det første møde den 21. maj 2014. Faglig sekretær Anette Albrechtsen repræsenterer forbundet i arbejdsgruppen.
Ytringsfrihed for statsansatte
Hovedorganisationerne – FTF, LO og AC – har nedsat en arbejdsgruppe, som generelt ser på betingelserne for ytringsfrihed for statsansatte.
Faglig sekretær Merete Keller Berdiin repræsenterer Dansk Told & Skatteforbund i arbejdsgruppen.
I den forbindelse efterlyser Merete Keller Berdiin, hvis der er konkrete eksempler på medlemmer, som har følt, at de har fået begrænset deres ytringsfrihed i relation til ansættelsen i SKAT.
Herunder også, hvis der er medlemmer, som har valgt at undlade at ytre sig, fordi de føler, de er underlagt normer og en ”tavshedskultur”, hvor det ikke er velset at fremkomme internt med kritik.
Eventuelle eksempler skal alene anvendes som cases i relation til det overordnede arbejde omkring statsansattes ytringsfrihed – og medlemmerne vil være anonyme i forbindelse med casen.
Medlemmerne er derfor velkomne til at sende eventuelle konkrete eksempler til Merete Keller Berdiin på mkb@dts.dk.
De inddragede fridage
Der er fortsat stor røre blandt medlemmerne omkring SKATs inddragelse af fri på grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag.
SKATs beslutning om opsigelse af lokalaftalen om frihed de tre dage følger reglerne i Personaleadministrativ Vejledning (PAV) fra Moderniseringsstyrelsen. Grundlaget kan derfor ikke anfægtes.
Hvis der ikke er en lokal aftale – som den, der tidligere var i SKAT – er der kun ret til betalt frihed de tre dage, hvis det direkte indgår i overenskomsten, og det gør det ikke for medarbejderne i SKAT.
Forbundet har rejst spørgsmålet omkring eventuel godtgørelse for arbejde på grundlovsdag over for vores centralorganisation CO10, men har endnu ikke fået svar på spørgsmålet.
Forbundsformand Jørn Rise har endnu ikke modtaget svar fra finansminister Bjarne Corydon på sin henvendelse omkring betingelserne for frihed på 1. maj.
Hent NYT fra DTS nr. 17/2014 i pdf-format her.