Lokalisering
Når Dansk Told & Skatteforbunds medlemmer får dette NYT fra DTS, er lokaliseringsplanen offentliggjort, og hensigten med at informere forbundets medlemmer er derfor alene at videregive forbundets synspunkter omkring den af skatteminister Morten Østergaard sanktionerede lokaliseringsplan.
Det skal understreges, at forbundet ikke har nogen andel i tilblivelsen af den fremlagte lokaliseringsplan.
Lokaliseringsplanen er fastsat administrativt af SKAT, og hovedsynspunktet har været, at man har skullet indfri det besparelsespotentiale, som er fastsat gennem det ændrede antal medarbejdere i fremtidens SKAT, herunder bl.a. hensynet til at etablere faglige miljøer.
Derudover indgår der i lokaliseringsplanen en række hensyn, så som tilstedeværelse i yderområder, rekrutteringshensyn m.v.
Det er og har igennem en længere tid været forbundets holdning, at SKAT burde være til stede i de byer, som blev fastlagt i forbindelse med gennemførelsen af kommunalreformen, hvor man også havde estimeret antallet af medarbejdere, som SKAT skulle være på sigt –7.000 medarbejdere i 2017.
Derfor er – og har – det været forbundets holdning, at tilstedeværelsen med betjening af borgere og virksomheder kunne ske i de eksisterende byer. Det er fornuftigt, at der på skatteområdet er tale om en vis nærhed i kontakten til borgere og virksomheder.
Forbundet har aldrig været modstander af at lave ændringer i kontakten til SKAT som følge af digitaliseringen, men forbundet vil til enhver tid hævde, at dette i langt højere grad skulle ske mere gradvist.
Sagt med andre ord – man kan ikke hjemtage rationaliseringsgevinster, før de reelt indtræffer, og vi kan konstatere, at borgere og virksomheder stadig har et behov for kontakt til SKAT uden en decideret visitering.
SKAT gennemfører også lokaliseringsplanen af hensyn til højnelse af faglige miljøer. Forbundet er af den opfattelse, at man sagtens kan have faglige miljøer ved at arbejde moderne – og dette skal forstås sådan, at SKAT ved benyttelse af moderne tekniske redskaber kan være til stede hvor som helst, og samtidig være i kontakt med hinanden via videomøder m.v.
Forbundet har også den tilgang til en ændret lokalisering, at der vil være tale om en øget CO2-udledning, når flere medarbejde på sigt skal pendle længere og mellem færre byer, end tilfældet er nu. Det er ikke godt for miljøet.
Forbundet vil ligeledes understrege, at det er vigtigt, at der tages hensyn til den enkelte medarbejders placering i lyset af opgaveløsningen og personlige forhold, og på den baggrund er det glædeligt, at der ikke er tale om en afskedigelsesrunde – hvilket også er understreget af skatteminister Morten Østergaard.
Men forbundet må derfor også fordre, at der tages de nødvendige hensyn til den enkelte medarbejder ved at gennemføre en ønskerunde eller en drøftelse af, hvordan man tilgodeser den enkeltes behov, når man udarbejder den endelige implementeringsplan.
Forbundet vil derfor gøre foranstaltninger i forhold til medlemmerne for at kunne vejlede dem bedst muligt, herunder at skabe den fornødne tid til at få løst problemer for medlemmerne i relation til de løfter, som er givet af skatteminister Morten Østergaard – også så lokaliseringsplanen ikke får karakter af indirekte afskedigelser.
Forbundet vil selvfølgelig også meget vurdere på, hvad gennemførelsen af lokaliseringsplanen vil betyde for økonomien – kan gennemførelsen af planen holde mål i forhold til ikke at betyde øgede udgifter.
Forbundet skal til sidst understrege, at der er tale om en administrativ fastsat lokaliseringsplan, og derfor må man også forvente, at der vil være lokaliteter, som tager deres nedlæggelse op med de politikere, der er valgt i disse områder.
Forbundet vil efter hovedbestyrelsesmødet i juni fastsætte en plan for kontakten til medlemmerne – en plan som vil afhænge af implementeringsplanen.
Hvis der allerede nu er spørgsmål til en situation – herunder spørgsmål vedrørende tålegrænser m.v. – så kan de rettes til forbundets sekretariat på mail'en: dts@dts.dk. Det anbefales at sende mail, fordi forbundet imødeser en del henvendelser.
Og man vil med fordel også kunne tage fat i sin lokale tillidsrepræsentant, som både kan formidle spørgsmål af mere generel karakter gennem tillidsmandssystemet, og som også kan besvare individuelle spørgsmål, herunder foranledige spørgsmålene besvaret fra forbundets sekretariat.
Medarbejderne i Skatteankestyrelsen vil også i dag blive orienteret om den fremtidige lokalisering af Skatteankestyrelsen.
Pas godt på hinanden!
Jørn Rise
Hent NYT fra DTS nr. 20/2014 i pdf-format her.