SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 31/2007

12. juli 2007
Sager vedrørende forflyttelserne til Kundecentrene og til Betalingscentret
I mandags indleverede advokat Karen-Margrethe Schebye stævninger til Byretten i København i 4 prøvesager.

Der er tale om tre tjenestemænd med kommunal baggrund og en tjenestemand med baggrund i ToldSkat.

Baggrunden for, at der indtil videre ”kun” er anlagt fire sager, er, at de juridiske spørgsmål, som omplaceringen/forflyttelserne i SKAT rejser, er identiske i sagerne, selvom medlemmernes personlige forhold er meget forskellige.

De juridiske spørgsmål, der med de rejste sager søges afdækket, er følgende:

• Er oprindeligt kommunalt ansatte tjenestemænd forpligtede til at lade sig forflytte til en stilling, som geografisk ligger udenfor det område, hvori de, som kommunalt ansatte, ville have været forpligtede at gøre tjeneste, og hvordan er tjenestemandens pensionsret i disse tilfælde beskyttet i forhold til Grundlovens § 73́s beskyttelse af ejendomsretten.

• Hvis de oprindeligt kommunalt ansatte tjenestemænd er forpligtede til at lade sig forflytte til en stilling, som geografisk ligger udenfor det område, hvori de, som kommunalt ansatte, ville have været forpligtede at gøre tjeneste, er der så nogen grænse for, hvor langt fra det oprindelige ansættelsessted de er forpligtede til at lade sig forflytte.

• Er der tale om stillingsnedlæggelse, når der foretages en generel, men grundlæggende omorganisering af arbejdet i en styrelse, og der i den forbindelse sker væsentlige ændringer af tjenestemandens opgaver.

• Er der nogen geografisk begrænsning i de oprindeligt statsligt ansatte tjenestemænds forpligtelser til at lade sig forflytte, når det i øvrigt må lægges til grund, at der i forarbejderne til loven, hvorved SKAT blev dannet, er udtrykt, at der ved forflyttelser skulle tages personlige hensyn, idet det siges om forpligtelsen til at overtage en stilling: ”Dette gælder dog ikke, hvis forpligtelsen til inden for rammerne af det nye ansættelsesområde at overtage en anden stilling måtte være af særlig indgribende karakter over for den enkelte.”

Når Kammeradvokaten har haft lejlighed til at gennemgå de fremsendte stævninger, vil der blive forsøgt etableret et møde til drøftelse af en suspensions- og procesaftale, således at alle medlemmer, hvis forhold rejser de nævnte juridiske spørgsmål, og hvor besvarelsen heraf vil afdække, om der kan være krav på rådighedsløn og aktuel egenpension, vil kunne blive dækket af resultatet af de anlagte sager.

Udover ovennævnte retssager/evt. procesaftaler er der spørgsmål af mere forvaltningsretlig karakter, der ikke er egnet til en domstolsprøvelse. Det overvejes derfor i samråd med advokaten og CO II, om der skal ske en forelæggelse af disse forhold for Folketingets Ombudsmand med henblik på en udtalelse af, hvorvidt forvaltningsloven er overholdt.

Der vil løbende blive informeret om udviklingen/forløbet i de anlagte sager m.v.

Hent NYT fra DTS nr. 31/2007 i pdf-format her.