SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 15/2008

26. marts 2008

Resultatet af aftale- og overenskomstforhandlingerne
Kære medlemmer


I det efterfølgende præsenteres aftaleresultatet i sin helhed, det vil sige både det, som er centralt fastsat og det, som forbundet har forhandlet separat med Personalestyrelsen. Der er lagt vægt på, at det, som er medtaget, har relevans for forbundets medlemmer – enten for dele af forbundet eller for alle forbundets medlemmer.

Indledning og procedure
Som bekendt blev der i midten af februar indgået forlig på det statslige område – altså forlig om den ramme, som kan bruges i de kommende tre år, som er aftaleperioden. Denne ramme er for Dansk Told & Skatteforbunds vedkommende nu færdigforhandlet i Personalestyrelsen, og dermed er det samlede resultat nu klar til at blive præsenteret for medlemmerne, som herefter kan give input til forbundets hovedbestyrelsesmedlemmer med henblik på beslutning i hovedbestyrelsen om forbundets indstilling – skal det være et ja eller nej på CO II’s repræsentantskabsmøde den 16. april 2008.

Der har ofte i forbundet været talt om, hvorvidt aftaleresultatet skal udsendes til afstemning blandt samtlige medlemmer, eller hvorvidt hovedbestyrelsen alene skal træffe beslutningen.

Forbundets vedtægter siger, at det er hovedbestyrelsen, der træffer beslutningen. Og denne bestemmelse har også været genovervejet på forbundets seneste repræsentantskabsmøde, hvor et stort flertal tilkendegav, at det fortsat skal være forbundets hovedbestyrelse, der træffer beslutningen.

Der har ligeledes været overvejet, om der skulle afholdes en vejledende afstemning blandt medlemmerne – en vejledende afstemning, der samtidig skulle være bindende for hovedbestyrelsen.

Denne model har været drøftet på det seneste hovedbestyrelsesmøde, og beslutningen blev, at der ikke skulle afholdes en vejledende afstemning, men at det skulle være op til den enkelte fællesafdeling af lave en sådan vejledende afstemning. Det sket for eksempel i Fællesafdelingen Nordsjælland/København.

Herudover vil der blive afholdt medlemsmøder om aftaleresultatet.

Først præsenteres det, som forbundet har forhandlet senest med Personalestyrelsen, idet det centrale forlig tidligere er oplyst i et NYT fra DTS. Det centrale forlig er dog medtaget for at give et samlet billede af det forlig, som der nu skal tages stilling til.

Alle har fået noget i forhandlingerne med Personalestyrelsen
I de forhandlinger, som forbundet har haft med Personalestyrelsen har det været et mål at få bredt de midler, der var til rådighed, bedst muligt ud på hele forbundets medlemsområde.

I det efterfølgende skal det bemærkes, at når der er tale om forhøjelse af basislønninger, så er tallene angivet i 1.10.1997-niveau.

Sammenlægning af aftaler
Det er aftalt at sammenlægge organisationsaftalen for fuldmægtige m.fl. (DTS) i SKAT med organisationsaftalen for fuldmægtige m.fl.( DTS) i Landsskatteretten, aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i SKAT og aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Landsskatteretten.

Forenkling
Der er enighed om sproglig og strukturel forenkling af den sammenlagte aftale

Løngruppe 1 (fuldmægtige)
Løngruppe 1, trin 1 – 7, for både overenskomstansatte og tjenestemænd forhøjes med følgende beløb:

Trin 1 forhøjes med 1.533 kr. til 187.233 kr. (årligt).
Trin 2 forhøjes med 1.597 kr. til 191.597 kr. (årligt).
Trin 3, som bliver til et 2-årigt trin 4, forhøjes med 20.631 kr. til 217.631 kr. (årligt).
Det nuværende trin 4 forhøjes med 6.134 kr. til 217.631 kr. (årligt).
Trin 5 forhøjes med 9.151 kr. til 234.551 kr. (årligt).
Trin 6 forhøjes med 12.883 kr. til 249.983 kr. (årligt).
Trin 7 forhøjes med 4.380 kr. til 253.180 kr. (årligt).

Rådighedstillægget for fuldmægtige (løngruppe 1 – tjenestemænd og overenskomstansatte) forhøjes med 3.000 kr. til 32.200 kr. (årligt).

Løngruppe 2 (assistenter)
Provinssatsen forhøjes med 5.000 kr. til 195.000 kr. (årligt).
Hovedstadssatsen forhøjes med 5.000 kr. til 203.000 kr. (årligt).

Løngruppe 3 (overassistenter)
Sats 1, provins, forhøjes med 3.500 kr. til 209.000 kr. (årligt).
Sats 1, hovedstad, forhøjes med 3.500 kr. til 217.000 kr. (årligt).
Sats 2, provins, forhøjes med 3.800 kr. til 223.300 kr. (årligt).
Sats 2, hovedstad, forhøjes med 3.800 kr. til 230.200 kr. (årligt).

Løngruppe 4 (konsulenter)
Der laves en enhedssats på 242.000 kr. (årligt).

Løngruppe 5 (specialkonsulenter)
Sats 2 (sats 1 bruges ikke) forhøjes med 3.500 kr. til 285.500 kr. (årligt).

Løngruppe 6 for tjenestemænd og løngruppe 3 for overenskomstansatte erstattes af intervalløn således:

Sats 1 med et basisløninterval på 344.032 – 360.453 kr.
Sats 2 med et basisløninterval på 370.306 – 390.012 kr.

Det skal bemærkes, at lønforhøjelserne på assistentområdet betyder, at forbundets assistenter får en højere basisløn end de overenskomstansatte HK’ere.

De nævnte ændringer træder i kraft 1. oktober 2008 forudsat, at der kan opnås puljefinansiering, ellers træder ændringerne i kraft den 1. april 2009.

Herudover er der mellem CO II og Personalestyrelsen aftalt, at der afsættes en pulje på 1,5 mio. kr. (niveau 1. april 2007) til ansatte under Dansk Told & Skatteforbunds forhandlingsområde. Puljen er til videre forhandling mellem Dansk Told & Skatteforbund og henholdsvis SKAT og Landsskatteretten. Hovedbestyrelsen har i første omgang fastsat, at denne pulje skal gå til lederområdet for på den måde at tilgodese hele forbundets medlemsområde.

Der vil endvidere i § 3 i både organisationsaftalen og tjenestemandsaftalen blive indsat en bestemmelse med følgende indhold:

”Ansættelsesmyndigheden kan forhøje lønancienniteten selv om den hidtidige beskæftigelse ikke kan medregnes i ancienniteten. Det forudsættes, at en konkret vurdering af den ansattes arbejdsmæssige erfaringer og kvalifikationerne mv. set i relation til stillingen giver grundlag herfor”

Denne bestemmelse skulle give mulighed for at se på indplaceringer af såvel fuldmægtige som assistenter.

De samlede midler under dette område er opgjort til over 28 mio. kr.

Omklassificeringer
Det er kun lykkedes for forbundet at komme igennem med to omklassificeringer, nemlig en direktørstilling fra lønramme 38 til lønramme 39 og en stilling som fagschef i Betalingscentret fra lønramme 37 til lønramme 38. De øvrige stillinger, som forbundet havde anmeldt, vil blive behandlet efter evalueringen af strukturen i SKAT.

Det centrale delforlig

Løn
Pr. 1. april 2008 kommer der 3,74% i lønstigning – 3,30% i generelle lønstigning og 0,44% i aftalt reguleringsordning. Du kan tage din lønseddel og gange din løn med procenten – så har du din lønstigning

Pr. 1. april 2009 kommer der 1,82% i lønstigning – og hertil skal lægges reguleringsordningen, som opgøres i forhold til lønudviklingen på det private arbejdsmarked, forbrugerindeks mv. Reguleringsordningen er på nuværende tidspunkt skønnet til 0,25%. Hertil kommer der en generel lønstigning på 0,20%, som skyldes den udvikling der har været i personalegoder, og som har givet 0,20% i efterslæb til de offentlige ansatte.

Pr. 1. oktober 2009 kommer der 0,65% i lønstigning.

Pr. 1. april 2010 kommer der 2,40% i lønstigning – og hertil skal lægges reguleringsordningen, som opgøres i forhold til lønudviklingen på det private arbejdsmarked, forbrugerindeks mv. Reguleringsordningen er på nuværende tidspunkt skønnet til 0,04%.

Så er der ved forliget aftalt en række andre formål, som de ansatte har betalt for med 0,50% af rammen. Disse andre formål får alle også, og det drejer sig om følgende formål:

Ny løn
Det vil være op til lokale aftale, om der tillægges pensionsbidrag af engangsvederlag og resultatløn. Og der er lavet et fællespapir om hensigten med ny løn.

Lokal- og cheflønspuljer
Så vil der penge i lokallønspuljerne, hvis der er steder, hvor man er på ”gammel” løn – gælder ikke i SKAT. Og der vil være opskrivning af cheflønspuljerne – her vil SKAT få en forholdsmæssig andel af den samlede opskrivning på statens område over de næste tre år på 72,6 mio. kr.

Forældreorlov
Der bliver nye regler for forældreorlov. Den samlede orlovsperiode er udvidet fra 12 uger til 18 uger. Heraf er 6 uger reserveret til moderen og 6 uger til faderen, og de sidste 6 uger kan forældrene dele imellem sig.

Barns 1. og 2. sygedag
Med virkning fra 1. oktober 2008 er det aftalt, at ansættelsesmyndigheden kan give den ansatte hel eller delvis tjenestefrihed til pasning af et sygt barn på barnet 1. og 2. sygedag, når

1. Hensynet til barnet forhold gør det nødvendigt
2. Forholdene på tjenestestedet tillader det
3. Barnet er under 18 år og
4. Barnet er hjemmeværende

Tillidsrepræsentanter
For overenskomstansatte er der aftalt, at afskedigelse kan ske med den pågældendes individuelle opsigelsesvarsel tillagt 3 måneder. For tjenestemænd er opsigelsesvarslet 6 måneder. Herunder skal der anvises tillidsrepræsentanten et passende lokale med adgang til telefon og IT-udstyr.

Aftale om senior- og fratrædelsesordninger
Som led i trepartsaftalerne er der i aftaleperioden på de tre år aftalt initiativer til at øge mulighederne for at fastholde seniorer. For forbundets medlemmer betyder det, at man kan få op til 3 gange seniorbonus i perioden. 62 år er kriteriet.

Seniorbonus kan veksles til ekstraordinært pensionsbidrag, til 1-4 seniordage, når man er fyldt 62 år og 1-6 dage, når man er fyldt 63 år og derover.

Attraktive arbejdspladser gennem samarbejde om kompetenceudvikling og arbejdsmiljø
Der er indgået aftale om kompetencepakke samt ændringer i samarbejdsaftalen. Kompetencepakken skal være med til at øge fokus på de statslige medarbejderes trivsel og kompetenceudvikling i en tid, hvor der er øget konkurrence om arbejdskraften.

Ansættelsesområder
Tjenestemænds ansættelsesområder justeres således, at ”hovedstadsområdet” anses som omfattende Region Hovedstaden, bortset fra Bornholms Regionskommune.

Arbejdstid
Den såkaldte kursusaftale ophæves, hvorefter en kursusdag medregnes i arbejdstiden med det faktiske antal præsterede arbejdstimer.

For tjenestemænd ændres ulempegodtgørelse, således at den efter aftale kan konverteres til afspadsering.

Plustid
Der indføres bestemmelser om en mulighed for medarbejderne til at aftale plustid op til et maksimalt ugentligt timetal på 42.

Suspension og ulovlig udeblivelse
En suspenderet tjenestemand, der er anholdt eller varetægtsfængslet, har ikke krav på løn. Den tilbageholdte løn efterbetales, såfremt påtale opgives, eller den pågældende frifindes.

Overenskomsternes dækningsområde
Bestemmelser i overenskomster om, at de ikke gælder for ansatte fyldt 70 år udgår.

Gruppelivsordning
Forsikringssummen ved død i gruppelivsordning for tjenestemænd m.fl. og visse overenskomstansatte i staten og folkekirken forhøjes fra 275.000 kr. til 300.000 kr.

Tjenesterejseaftalen
I aftaleperioden optages drøftelser om ændringer i tjenesterejseaftalens regler om godtgørelsesmønstret for måltidsudgifter o.l. samt udokumenteret nattillæg med henblik på yderligere tilpasning til skattereglerne.

Indstilling fra CO II
CO II har på et hovedbestyrelsesmøde den 17. marts 2008 drøftet det foreliggende resultat – og samtlige medlemsorganisationers repræsentanter med undtagelse af Statspensionisterne har vedtaget at indstille aftaleresultatet til godkendelse i de enkelte organisationer.

Det var indstillingen – men helt afgørende er det, at forbundet nu har en debat om aftaleresultatet. Er resultatet tilfredsstillende? Kan man forvente mere i tilfælde af konflikt? Hvad får andre? – Ja, der kunne rejses en række spørgsmål – forbundets hovedbestyrelse har vurderet aftaleresultatet således, at det har været vigtigt ved de forhandlinger, der har været omkring restpuljen på de 28 mio. kr., at der skete noget for alle i forbundet. Og det mål er nået – det er opnået, hvad der var muligt – man kunne altid ønske sig mere, men det vurderes samtidig, at resultatet ikke ville blive anderledes i tilfælde af konflikt og mulig politisk indgriben. Så i første omgang har hovedbestyrelsen sagt ok til at anbefale resultatet – selvfølgelig med forbehold af den efterfølgende debat.

Der kan givet også vurderes på resultatet set i lyset af de lønforskelle, der er i SKAT – men det var altså ikke muligt at formå Personalestyrelsen til at afsætte penge til udligning af disse forskelle. Forbundet blev mødt med synspunktet om, at det var arbejdsgiverens pligt at rette op på det – og at man bl.a. skal bruge ny løn til det.

Tillæg 2008 – individuelle tillæg mv.
Netop i disse dage lægge sidste hånd på færdiggørelse af en aftale om tillæg for 2008 – også her vil der være et betydeligt millionbeløb, der skal aftales. Information vil blive udsendt snarest, når der er opnået enighed om aftalen

Så alt i alt vil 2008 være et godt år for at få mere i løn – ja, der vil være nogen, som – hvis resultatet godkendes – skal have ændret forskudsregistreringen.

God fornøjelse med at drøfte aftaleresultatet – skulle der være nogle spørgsmål, så er man velkommen til at rette dem til forbundets sekretariat og forbundets tillidsvalgte – især hovedbestyrelsen.

Dette NYT fra DTS er ikke tilgængelig i pdf-format pt. af tekniske grunde.