SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 38/2008

22. oktober 2008
Undersøgelsen af det psykiske arbejdsmiljø
Dansk Told & Skatteforbund gennemførte for godt et år siden en medlemsundersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i SKAT.

På forbundets kongres blev netop undersøgelse taget frem som et emne med henblik på at kaste lys over vigtigheden af at have et godt psykisk arbejdsmiljø.

De områder, som der var fokus på i forbindelse med undersøgelse, var 5 gode områder og 5 dårlige områder.

De fem bedste områder var:

1. Indflydelse og muligheder i arbejdet.
Mange medlemmer finder, at de har gode muligheder for at få indflydelse på deres arbejde samt på, hvem de arbejder sammen med
2. Udviklingsmuligheder
Medlemmerne giver under dette fokusområde udtryk for, at det arbejde, som de sidder med, er varieret og der kan læres nyt via arbejdet.
3. Medbestemmelse og mening i arbejdet.
Størsteparten af medlemmerne finder, at der er god mening i det arbejde de laver og finder også, at arbejdet er motiverende i sig selv.
4. Socialt fællesskab i arbejdet.
I undersøgelsen kommer det frem, at mange synes, at de - det meste af tiden - har et godt samarbejde medarbejderne i mellem og at der er en god stemning på arbejdspladsen
5. Evnen til at tage hånd om problemerne.
Der en gejst og en vilje til at løse de problemer, som man vil løbe ind i hen ad vejen.

De fem dårligste områder var:

1. Funktionaliteten af IT-systemerne og deres påvirkning af det psykiske arbejdsmiljø i negativ retning.
Undersøgelsen viser klart, at medlemmerne ikke er tilfredse med de IT-systemer, som er til rådighed i SKAT i dag, og at dette har en negativ effekt i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.
2. Hvert 10. medlem har været sygemeldt med stress og hver 6. har været mere syg efter fusionen end tidligere.
At hvert 10. medlem har været sygemeldt med stress er i sig selv alt for meget.
3. De kvantitative krav.
Alt for mange medlemmer giver udtryk for, at de skal arbejde meget hurtigt og skal arbejde over, fordi de ikke kan nå deres arbejde indenfor normal arbejdstid. Dette fokusområde giver et klart indtryk af, at der er alt for mange stressfremmende faktorer i SKAT.
4. Forudsigelighed og kommunikation.
Som i flere undersøgelser før denne, peges der blandt medlemmerne på at kommunikationen i SKAT ikke er god nok.
5. Rollekonflikter
Besvarelserne viser her, at der er mange modstridende krav i arbejdet, og at der derigennem laves unødvendigt arbejde, hvilket blandt andet skyldes dobbeltindberetninger til systemerne.

Undersøgelsen har både været gennem hovedbestyrelsen - og her er det besluttet, at man skal forsøge at indtænke resultaterne i alle de emner, som hovedbestyrelsen løbende arbejder med.

Rapporten har også været fremlagt i HSU-A - Arbejdsmiljøudvalget under Hovedsamarbejdsudvalget i SKAT - og udvalget har nikket genkendende til de omhandlede problematikker.

Netop derfor var undersøgelsen og dermed rapporten også genstand for indholdet på den netop overståede kongres, hvor kongressen inviterede direktionen i SKAT til at besøge forbundet og dermed få en gennemgang af resultatet - med henblik på en drøftelse af, hvordan vi kommer videre.

Hvordan indtænker vi resultatet i den kommende nye organisation i SKAT – skal vi have en startundersøgelse for det nye SKAT, så vi kan følge det psykiske arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at man kæder vores undersøgelse sammen med de undersøgelser, som har været i SKAT, nemlig den attraktive arbejdsplads og 360 graders undersøgelsen.

Det er jo heller ikke sådan, at SKAT ikke har gjort noget som helst – nej, der er igangsat et omfattende arbejde om forebyggelse af stress i SKATs regi. Og der har også i 2008 været igangsat et sundhedsprojekt

Vi vil selvfølgelig nøje følge projektet omkring en attraktiv arbejdsplads, fordi en opfyldelse af dette mål jo kan være svaret på nogle af de fokusområder, som var indeholdt i vores undersøgelse.

Så alt i alt er der fra forbundets tilfredshed over, at vi har et grundlag for at sætte tjekmærke ved de områder, som enten kan forbedres eller kan blive endnu bedre, og vi gør det gerne sammen med direktionen – derfor invitationen til at besøge forbundet med henblik på at høre vort syn på det psykiske arbejdsmiljø.

Og derudover vil der givet komme en ny undersøgelse, så vi kan følge udviklingen – tak for hjælpen – så langt.

Hent NYT fra DTS nr. 38/2008 i pdf-format her.