SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 54/2006

7. november 2006

Hovedbestyrelsesmøde


Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært møde den 6. november 2006. Mødet var utraditionelt i den forstand, at det ikke blev afviklet med en egentlig dagsorden. I stedet benyttede hovedbestyrelsen mødet til en bred drøftelse af en række af de mest aktuelle problemer i SKAT og for Dansk Told & Skatteforbund.

Finanslovsforslaget 2007
Forhandlingerne om finansloven for 2007 er nu inde i den afgørende fase. På trods af Dansk Told & Skatteforbunds kontakter til en bred vifte af de politiske partier, tegner der sig et politisk flertal bag regeringens udspil på SKATs område.

For Dansk Told & Skatteforbund er det komplet uforståeligt, at der ikke er en mere reel politisk vilje til at sikre bedre betingelser for udviklingen af SKAT i de kommende år. Forbundet må fortsat stærkt advare mod de konsekvenser, de fremlagte fireårsaftale for SKATs økonomi vil få for ressourcerne i SKAT - og indtægterne til de offentlige kasser.

Nu må SKATs medarbejdere lide under ideologisk betingede nedskæringer diktereret af et Finansministerium og en finansminister, der alene fokuserer på en reduktion af den offentlige sektor og som lever i den vildfarelse, at hovedparten af de offentlige indtægter kommer ind ad fordøren uafhængig af SKATs kontrol- og inddrivelsesindsats.

Personaleorganisationerne i SKAT udsendte i går en fælles pressemeddelelse, som er lagt på hjemmesiden som NYT fra DTS nr. 53/2006.

Personalepolitik for SKAT
Hovedbestyrelsen gennemgik det udkast til en overordnet personalepolitik for SKAT, som skal behandles på mødet i SKATs Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) den 7. november 2006.

Det er alene den helt overordnede personalepolitik, som HSU skal tage stilling til. Materialet med uddybende tekster, eksempler o.s.v. er endnu ikke udsendt til personaleorgansationerne.

Hovedbestyrelsen havde en række bemærkninger til udkastet til personalepolitikken, som vil blive fremført i forbindelse med HSÚs behandling.

Hovedbestyrelsen drøftede i øvrigt de forskellige punkter på dagsordenen for HSU-mødet den 7. november.

Overgang til statslige aftaler og overenskomster
Arbejdet med overgang til de statslige aftaler og overenskomster for medlemmer med kommunal baggrund er i fuld gang. Det er et meget omfattende arbejde, som også virkelig “trækker tænder ud” i forbundets sekretariat - bl.a. i forbindelse med medlemsmøderne om betingelserne for overgangen.

I forbindelse med SKATs tilbud til medlemmerne om overgang til de statslige aftaler og overenskomster, har en række medlemmer modtaget et tilbud om indplacering som specialkonsulent.

Dansk Told & Skatteforbund er ikke i alle tilfælde enige i denne indplacering, i det forbundet mener, at den korrekte indplacering i en række tilfælde burde være som fuldmægtige. En indplacering som fuldmægtig ville f.eks. udløse et rådighedstillæg til de pågældende på ca. 35.000 kr. om året. Et rådighedstillæg, der ikke udløses ved indplacering som specialkonsulent.

Dansk Told & Skatteforbund skal understrege, at uenigheden bestemt ikke skyldes, at forbundet ikke mener, de pågældende medlemmer har de kvalifikationer, der skal til for at være specialkonsulent i SKAT. Men det er forbundets opfattelse, at basisindplaceringen skal ske som fuldmægtig - og der så efterfølgende kan ske en “avancementsindplacering” som specialkonsulent.

Forbundet og SKAT har drøftet denne problemstilling og er ikke nået til enighed. SKAT vil derfor nu bringe spørgsmålet videre til Personalestyrelsen, og forbundet vil bringe det videre til CO II med henblik på en forhandling på dette niveau.

I forbindelse med indplaceringen er der også stadig en række grænsedragningsspørgsmål, hvor Dansk Told & Skatteforbund ikke er enig i den grænsedragning mellem personaleorganisationerne, som SKAT anvender i forbindelse med deres tilbud om overgang. En grænsedragning, der ifølge SKAT bygger på et notat fra Personalestyrelsen - et notat, som ikke har været forhandlet med centralorganisationerne eller med Dansk Told & Skatteforbund.

SKAT grænsedrager ved indplaceringen overenskomstansatte skatterevisorer, der forud for skatterevisoruddannelsen har taget en HA eller HD til AC.

Dansk Told & Skatteforbund/CO II er af den opfattelse, at skatterevisoruddannelsen “er mere” end en HA eller HD og underbygger det med, at en HA eller HD f.eks. ikke giver fuld merit på skatterevisoruddannelsen. Samtidig er forbundet af den opfattelse, at forbundets specifikke organisationsaftale for skatterevisorer på fuldmægtigområdet træder foran den generelle civiløkonomoverenskomst på AC-området, og at disse derfor skal græsedrages til forbundets organisationsaftale for fuldmægtige m.v.

SKAT grænsedrager ved indplaceringen overenskomstansatte med diplomuddannelsen i inkasso til HK. Dansk Told & Skatteforbund/CO II er af den opfattelse, at disse er omfattet af forbundets organisationsaftale for fuldmægtige m.v., fordi vi anser diplomuddannelsen i inkasso for at være en “tilsvarende uddannelse” jfr. organisationsaftalens tekst.

SKAT grænsedrager ved indplaceringen medarbejdere, der er i gang med skatterevisoruddannelsen til HK så længe uddannelsen ikke er afsluttet. Dansk Told & Skatteforbund/CO II er klart af den opfattelse, at de pågældende er i gang med skatterevisoruddannelsen og derfor omfattet af forbundets organisationsaftale for fuldmægtige m.v. - en aftale de under alle omstændigheder overgår til, når uddannelsen er afsluttet.

SKAT ligestiller selv skatterevisoruddannelsen med den hidtidige fuldmægtiguddannelse fra ToldSkat - en ligestilling forbundet er helt enig i - hvorfor det er uforståeligt, at SKAT ikke grænsedrager medarbejdere under uddannelse til forbundet organisationsaftale for fuldmægtige m.v.

SKAT grænsedrager ved indplaceringen tjenestemænd udenfor ledelsessystemet med en kandidatuddannelse til AC. Dansk Told & Skatteforbund/CO II er af den opfattelse, at tjenestemænd uden for ledelsessystemet med en kandidatuddannelse er grænsedraget til forbundet/CO II ligesom øvrige tjenestemænd.

Dansk Told & Skatteforbund er enige med SKAT om, at processen i forbindelse med indplacering fortsætter uanset disse uenigheder omkring grænsedragning og indplacering.

Forbundet vil nu bede en advokat om at vurdere grænsedragningsspørgsmålene.

Forbundet skal opfordre medlemmer, der i forbindelse med indplaceringen bliver grænsedraget til en anden overenskomst, og som er omfattet af en af ovenstående tvivlsområder, til at bevare deres medlemskab af forbundet, indtil grænsedragningsspørgsmålet er afklaret.

Køb af ejendom i Ringkøbing
Dansk Told & Skatteforbund afgav for en måneds tid siden et bud på en ejendom i det centrale Ringkøbing. Buddet var betinget af, at der blev givet tilladelse til anvendelse af ejendommen til udlejning bl.a. som feriebolig til forbundets medlemmer. Denne tilladelse ville Ringkøbing Kommune ikke give.

Forbundet har nu kig på en anden ejendom - denne gang i Holmsland Kommune, men få km fra Betalingscentret. Der søges nu om tilladelse til anvendelse af ejendommen til udlejning. Hvis denne tilladelse bliver givet, var hovedbestyrelsen positivt stemt over for, at forbundet erhverver denne ejendom til brug for medlemmer ved Betalingscentret i Ringkøbing og med supplerende anvendelse som feriebolig for forbundets medlemmer.


Møde i SKATs Hovedsamarbejdsudvalg (HSU)


Der har været afholdt møde i SKATs HSU den 7. november 2006. Nedenfor refereres kort fra mødet.

Personalepolitik
Forslag til overordnet Personalepolitik for SKAT blev fremlagt for HSU. Der var enighed om, at Personalepolitikken skulle ses i sammenhæng med rammeaftalen om tryghed i ansættelsen, en aftale som er under udarbejdelse mellem direktionen i SKAT og Personaleorganisationerne.

Der arbejdes videre med den overordnede personalepolitik i såvel Styregruppen som Projektgruppen frem til næste HSU-møde i december måned.

Der afholdes formandsmøde for afklaring af forskellige punkter. Der er forslag om, at personalepolitikken ses i sammenhæng med SKATs øvrige strategier. Der arbejdes endvidere videre med det bagved liggende katalog over personalepolitikken.

Forretningsorden for HSU
HSU drøftede udkast til forretningsorden for HSU, en forretningsorden som efter aftale på afholdt HSU seminar skal danne grundlag for det videre arbejde i HSU. Forslag til forretningsorden blev vedtaget med enkelte rettelser.

Visioner om den attraktive arbejdsplads
SKATs visioner drøftet i HSU. Vedrørende kompetencestrategi er det aftalt, at der foretages en evaluering af arbejdet medkompetenceregnskabet, når dette er færdiggjort. Øvrige punkter omkring fysiske rammer, værktøjer med videre drøftet.

Omkring SOL-projektet afholdes direktionsseminar den 9. og 10. november.

Tønder projektet
HSU har fået en fyldig gennemgang af ”Tønder-projektet” omhandlende distancearbejdspladser. Samspillet mellem distancearbejdspladser og hjemmearbejdspladser er videre drøftet. Endvidere hvordan projektet kan videreføres i SKATs indsatsstrategi.

Klageadgang i personalesager
Retningslinier for klageadgang i personalesager blev gennemgået. HSU har godkendt de nævnte retningslinier, der vil blive lagt på intranettet.

Afgangssituationen i SKAT
HR-direktør Kirsten Otbo gennemgik afgangssituationen i SKAT pr. 27. oktober 2006. Afgang er opgjort til i alt 433,5 årsværk.

Hent NYT fra DTS nr. 54/2006 i pdf-format her.