SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 15/2014

29. april 2014

Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde mandag den 28. april 2014.

Baggrunden for det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde var, at der var så meget på dagsordenen på det ordinære møde den 8. april, som ikke blev nået, og det derfor var hensigtsmæssigt med et ekstra møde.

SKATs lokalisering
Der er fortsat intet konkret nyt omkring planerne for SKATs fremtidige lokalisering.

SKAT har udarbejdet et forslag, som er sendt til skatteministeren – men det er uvist, hvor langt forslaget er i den politiske proces og hvilken gang, det har i det politiske system.

SKATs direktør Jesper Rønnow Simonsen har på et medlemsmøde i forbindelse med etableringen af forbundets nye Kreds IV (Hovedstaden) i sidste uge fortalt, at direktionen på nuværende tidspunkt ikke ved, om det politiske system ønsker at bakke om den plan til lokalisering, som SKAT har lagt frem.

Dansk Told & Skatteforbund har fortsat det klare udgangspunkt, at SKAT bør være så bredt til stede i landet, som det er muligt ud fra de givne forudsætninger. En fastholdelse af den nuværende lokalisering – måske med mindre justeringer – kan forbundet derfor kun tilslutte sig.

En væsentlig del af de besparelser, som SKAT skal realisere i løbet af de næste 3-4 år, bygger imidlertid på, at der kan spares på lokaliseringen.

Dansk Told & Skatteforbund må derfor kræve, at politikerne sætter ekstra midler af til driften af SKAT på finanslovene for de kommende år, hvis der ikke kan skabes politisk flertal for en lokaliseringsmodel, der kan betyde de besparelser i SKAT, som politikerne selv har forudsat gennem finansloven.

Tillæg 2014
De indledende forhandlinger mellem SKAT og personaleorganisationerne om tillæg til medarbejderne 2014 er startet.

Det er endnu for tidligt at give et bud på, hvor stor tillægspuljen bliver. Men det ser ud til, at der er en fælles interesse også fra direktionens side omkring, at der snarest kan iværksættes en proces for tillæg 2014.

Ekstern rekruttering
Forbundet har konstateret, at SKAT på de seneste har opslået stillinger eksternt, hvor jobbet efter forbundets umiddelbare vurdering kunne være varetaget af medarbejdere, som nu er blevet afskediget fra SKAT i forbindelse med afskedigelsesrunden i 2013.

Det er stærkt stødende og meget utilfredsstillende for forbundets medlemmer, hvis dette er tilfældet. Forbundet vil derfor nu undersøge de forskellige forhold nærmere og i givet fald rejse det over for direktionen i SKATs Hovedsamarbejdsudvalg (HSU).

OK 2015
Forbundet skal anmelde krav til aftale- og overenskomstforhandlingerne i 2015 til forbundets centralorganisation CO10 i juni 2014.

CO10 har lagt en strategi for de kommende forhandlinger, hvor antallet af specielle krav – det vil f.eks. sige krav, som kun er rettet mod SKAT – begrænses mest muligt.

Hovedbestyrelsen har derfor besluttet, at der tages udgangspunkt i den bruttoliste af krav, forbundet udarbejdede forud for aftale- og overenskomstforhandlingerne i 2013.

Hovedbestyrelsen vurderede, at der ikke var baggrund for at fremsætte nye krav, som ikke er fremsat tidligere – men de tidligere krav justeres naturligvis og tilrettes den udvikling, der har været.

Valg i de nye kredse
Forbundets fire nye kredse er nu etableret – og der er foretaget valg af formand og næstformand i kredsene.

Følgende er valgt:

Kreds I (Nord)
Formand: Charlotte Rosdahl Schou, Aarhus
Næstformand: Nini Teisen, Aalborg

Kreds II (Syd)
Formand: Kim Jensen, Ribe
Næstformand: Anita Illum, Middelfart

Kreds III (Øst)
Formand: Kasper Sørensen, Frederikssund
Næstformand: Kim Møllmann, Korsør

Kreds IV (Hovedstaden m.v.)
Formand: Niels Gyrsting, København, Sluseholmen
Næstformand: Kim Andersen, København, Kystvejen

De nye kredsformænd indtræder i hovedbestyrelsen efter forbundets kongres den 21. og 22. oktober 2014. Indtil kongressen fortsætter de nuværende syv kredse uændret.

1. maj
Dansk Told & Skatteforbund mener, at det er stærkt utilfredsstillende, at SKAT – med udgangspunkt i ledelsesretten – har besluttet, at medarbejderne selv skal betale, hvis de ønsker fri 1. maj.

Forbundsformand Jørn Rise har efter hovedbestyrelsesmødet den 28. april 2014 sendt følgende brev til finansminister Bjarne Corydon:

Kære finansminister Bjarne Corydon

Den 1. maj 2014 er lige op over, og Dansk Told & Skatteforbund har fået en række henvendelser fra medlemmerne, der jo arbejder i SKAT om, hvordan man kan fejre 1. maj - Arbejdernes kampdag.

Her har Dansk Told & Skatteforbund desværre været nødt til at fortælle, at dit ministerium nu har anlagt en ny fortolkning af J. O. Krag-cirkulæret, hvorefter de godt kan holde fri - hvis tjenesten tillader det - men, at de så selv skal betale for det. Med andre ord - de bliver trukket i løn.

Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse synes blot lige, at vi vil spørge dig om, hvorvidt denne fortolkning er korrekt. Kan det virkelig være rigtigt, at J. O. Krag - da cirkulæret blev udtænkt - havde sat sig for, at der skulle trækkes i løn. Og hvorfor har man så ikke benyttet sig af den praksis fra 1963 og frem til i dag.

Vi forstår det simpelt hen ikke - men måske kan du forklare, hvorfor vi fra statens side ikke kan komme ud og bakke op om Arbejdernes kampdag.

Vi vil i hvert fald gerne have et par ord, så vi kan fortælle vore medlemmer, hvor dine medarbejdere har den nye fortolkning fra.

Med venlig hilsen
Jørn Rise
Forbundsformand

Dansk Told & Skatteforbunds sekretariat har lukket den 1. maj.

Hent NYT fra DTS nr. 15/2014 i pdf-format her.